Publicat el 08/03/2018

La majoria de casos són deguts al fetge gras no alcohòlic

Un equip d’investigadors del Clínic-IDIBAPS en col·laboració amb l’USR Metropolitana Nord-IDIAP Jordi Gil de l’Institut Català de la Salut ha permès detectar a través de l’elastografia –tècnica no invasiva per mesurar la fibrosi del fetge- una elevada freqüència de la malaltia hepàtica crònica, concretament un 3,6% dels participants d’una mostra de 3.000 persones, amb el risc de progressar a cirrosi o càncer de fetge.
Aquestes dues malalties constitueixen una causa freqüent de mort al món i evolucionen de forma silent durant molts anys i quan se’n detecten els símptomes ja es troba en una fase molt avançada. La majoria de casos detectats són deguts al fetge gras no alcohòlic, una malaltia secundària al dipòsit de greix en el fetge i relacionada amb trastorns metabòlics, en especial la obesitat i la diabetis 2, i que afecta el 25% de la població mundial.

No obstant això, només una petita part dels pacients amb fetge gras no alcohòlic desenvolupen cirrosi i els principal factor predictiu és la fibrosi hepàtica. Segons un dels coordinadors de l’estudi, el cap del Servei Hepatologia del Clínic i de l’equip IDIBAPS, Pere Ginés, “conèixer el grau de fibrosi al fetge en la població general serà útil per dissenyar estratègies de cribratge que ens permetin diagnosticar de forma precoç la malaltia hepàtica amb risc de progressió”. “D’aquesta manera, es podrien aplicar intervencions terapèutiques abans de l’aparició de la cirrosi”, afegeix Ginés, que ha coordinat l’estudi amb el metge d’atenció primària de l’USR Metropolitana Nord/Idiap Jordi Gol, Llorenç Caballeria.

En l’estudi, publicat a la revista ‘Clinical Gastroenterology and Hepatology’, hi van participar 3.076 persones d’entre 18 i 75 anys de l’àrea metropolitana de Barcelona, a qui se’ls va realitzar una elastografia hepàtica, un mètode no invasiu que permet determinar la rigidesa del fetge. Gràcies a la prova es va detectar que un 3,6% tenia una malaltia hepàtica crònica amb fibrosi avançada, desconeguda fins a aquell moment, amb risc elevat de progressar a cirrosi o càncer. Un 58% tenia factors de risc de malaltia hepàtica crònica, la majoria metabòlics, com ara obesitat i/o diabetis, i en menor proporció el consum excessiu d’alcohol.

Els investigadors remarquen que si aquesta proporció s’extrapola a tota la població catalana, unes 150.000 persones a Catalunya, de entre 18 i 75 anys, podrien tenir una malaltia hepàtica crònica avançada sense diagnosticar.

ACN Barcelona
Foto: https://mejorconsalud.com

Deixa un comentari