Publicat el 03/05/2016

La celebració de la Cremada del Dimoni el dia 10 de maig a la nit reuneix a la Rambla i a la platja de la ciutat entre 50.000 i 70.000 persones en tractar-se de l’acte central de les Festes de Maig de Badalona. La realització de la Cremada i d’altres actes de foc previstos durant aquestes festes que també reuneixen a molts ciutadans i ciutadanes han d’anar acompanyats de tota una sèrie de mesures de seguretat i recomanacions per als espectadors, per als propietaris d’establiments i per als participants que avui s’han donat a conèixer.

Amb la intenció de fer arribar al major nombre de persones les recomanacions específiques a seguir en tots els actes de les Festes de Maig on hi intervenen focs d’artifici, l’Ajuntament de Badalona ha editat dos documents amb el títol ‘Alerta que per aquí passarà foc’ i ‘Vine ben equipat al correfoc’, que es repartiran entre la ciutadania. A més, en el programa general de les Festes de Maig que ha editat l’Ajuntament també es detallen aquestes mesures de seguretat.

El cap de servei d’Administració General de Seguretat, Participació i Convivència de l’Ajuntament de Badalona, Quim Ortilles, ha explicat que “s’ha elaborat un pla de seguretat específic per a la zona del passeig Marítim i la Rambla amb l’objectiu de tenir prevista qualsevol contingència i garantir la seguretat dels assistents als actes de la Nit de Sant Anastasi i a la festa multitudinària de la Cremada del Dimoni”.

Durant la Nit de Sant Anastasi, el pla de seguretat recomana que, en cas de evacuació, s’abandoni la zona del passeig Marítim i de la Rambla utilitzant els carrers perpendiculars a la platja, en sentit mar i muntanya. Es tracta de les sortides naturals d’aquest espai i que garanteixen una evacuació més ràpida. Es recomana no utilitzar les sortides laterals perquè s’acaben col·lapsant en casos de gran afluència de públic.

Quim Ortilles ha destacat que “en cas d’evacuació s’aconsella no utilitzar els passos subterranis de la via del tren per dos motius: perquè hi ha escales a banda i banda del pas i això dificultaria la sortida, i perquè l’acumulació de gent produiria un efecte embut que impediria l’evacuació”. “També desaconsellem anar a la Cremada del Dimoni amb cotxets de nens petits, o bé carregats amb paquets perquè això faria més difícil marxar ràpidament del lloc en cas d’evacuació”, ha afegit.

Pel que fa a la presència de les terrasses de bars a la Rambla, l’Ajuntament aconsella als propietaris dels establiments que no les posin durant unes hores determinades la nit del 10 de maig. L’Ajuntament de Badalona demana la col·laboració ciutadana per garantir el bon funcionament tant de la Cremada del Dimoni com del Correfoc.

Festes de Maig 2016
Mesures de seguretat i recomanacions per als actes de foc 
Diumenge 8 de maig, a les 11.30 h, a la plaça de Pompeu Fabra

DIADA TRABUCAIRE
Recorregut: plaça de Pompeu Fabra, avinguda de Martí Pujol, passatge Maignon, carrers Pietat i  Mar, plaça de la Vila, carrer de Francesc Layret i plaça de Pompeu Fabra.

Mesures de seguretat que s’han de seguir en els itineraris en què participen els grups que usen armes d’avantcàrrega:

· Es recomana als assistents portar protecció auditiva, i s’adverteix especialment a les persones amb problemes d’oïda o amb sensibilitat auditiva, en especial la gent gran i els infants, que adoptin mesures de precaució.

· No s’ha d’encendre res ni fumar a prop de les bosses que contenen pólvora.

· No s’ha d’envair l’espai on el grup de foc fa l’actuació ni agafar ni destorbar cap dels seus membres.

· No s’ha de col·locar el cos sobre la vertical de les armes d’avantcàrrega en finestres i balcons.

Dimarts 10 de maig, a les 22 h, a la platja dels Pescadors

PIROMUSICAL I CREMADA DEL DIMONI
Recomanacions:

· Respecteu la distància de seguretat, col·loqueu-vos darrere de les tanques que delimiten l’espai i ateneu les instruccions de Protecció Civil i del personal de seguretat.

· En cas d’accident, manteniu  la calma, faciliteu l’accés de les assistències sanitàries i seguiu les seves instruccions.

· No dispareu petards en el lloc on es desenvolupa un acte o en els carrers adjacents, perquè pot provocar una allau de públic de conseqüències greus.

· Quan finalitzi l’espectacle pirotècnic, desallotgeu el lloc ordenadament.

· En cas que necessiteu ajut mèdic, feu-vos veure davant el personal sanitari o de seguretat.

· Eviteu aparcar bicicletes o ciclomotors en els llocs on es desenvolupen els actes i en els carrers adjacents. En cas d’una evacuació, poden ser un obstacle.

Ús de les bengales

· Per a la vostra seguretat, us comuniquem que es prohibeix explícitament als menors de 12 anys el subministrament i l’ús de la bengala.

· Enceneu-la per l’extrem.

· Manteniu-la allunyada de qualsevol part del cos i de materials inflamables.

· No inhaleu el fum.

· Per evitar accidents tingueu en compte que la bengala ja consumida resta molt calenta.

Dimarts 10 de maig, a les 19.30 h, a la plaça de la Vila

NIT DE SANT ANASTASI. SEGUICI, TANDA DE LLUÏMENT I ACTE SACRAMENTAL

Recorregut: carrers de Francesc Layret, de la Mercè i la Rambla.

Dimecres 11 de maig, a les 19.30 h, al carrer de Sant Anastasi

PASSADA DE SANT ANASTASI

Recorregut: carrers de Sant Anastasi, Francesc Layret, Sant Miquel, Canonge Baranera, Carme, Francesc Layret, Temple i plaça de Barberà.

Dissabte 14, a les 17.30 h, a la plaça de la Vila

CORREFOC INFANTIL
Recorregut amb foc: plaça de la Vila, carrers de Francesc Layret, Sant Miquel, Fra Basili de Sant Josep (carrer de les Ànimes), Sant Francesc d’Assís, Sant Pere, Carme, Sant Rafael, Sant Domènec i la Rambla.

Dissabte 14, a les 22 h, a la plaça de la Vila

CORREFOC
Recorregut: plaça de la Vila, carrers de Francesc Layret, Riera d’en Matamoros, Madoz, Prim i la Rambla (fins al monument a Roca i Pi).

Als propietaris d’establiments i als veïns

· Per evitar accidents, retireu del carrer qualsevol obstacle que pugui destorbar el recorregut del correfoc, com per exemple testos amb plantes, taules, cadires, ombrel·les i altres objectes situats a la via pública.

· Retireu els vehicles de la zona per on passarà la cercavila de foc, per evitar mals a la gent i al vostre propi cotxe.

· Tanqueu les portes, les finestres i els balcons, i protegiu les obertures per impedir l’entrada de coets i de guspires que puguin causar un incendi.

· Recolliu la roba estesa i plegueu els tendals per prevenir que es puguin encendre.

· Per més que els assistents al correfoc us demanin aigua per reduir la calor, no en tireu. Així evitareu que la pólvora es mulli i exploti o surti en una direcció imprevista en lloc de cremar-se.

· Protegiu els aparadors i les vidrieres ubicades en l’itinerari que seguiran els grups de foc. Podeu utilitzar com a protecció cartrons per tal d’evitar cremades als vidres i altres elements de l’immoble. Podeu recollir cartró, de manera gratuïta, a la seu de l’AV del Centre, c/ Sant Miquel, 34, els dies 4, 6 i 13 de maig, de 16 a 19 h, i els dies 5, 9, 10 i 12 de maig, de 17 a 20 h.

Als espectadors i als participants

· Informeu-vos bé per on passarà el recorregut de foc i seguiu les recomanacions dels organitzadors i dels serveis d’ordre, a fi que la vostra participació en aquests actes esdevingui una autèntica festa.

· La roba més idònia per assistir als actes amb foc és la de cotó gruixut, amb màniga llarga, pantalons llargs tipus texà, barret de roba o de palla, i sabates esportives que us agafin i tapin els peus. Eviteu participar activament en l’acte si porteu roba de fibra sintètica, ja que provoca greus cremades en cas que accidentalment s’encengui.

· Si per qualsevol circumstància se us encén la roba, tireu-vos a terra i rodoleu per apagar les flames. Sobretot, no correu, les flames s’estendrien i serien més virulentes.

· Espereu a la comitiva en carrers amples i eviteu en la mesura que us sigui possible les aglomeracions i els taps de gent.

· No demaneu aigua als veïns, així evitareu taps i relliscades i també evitareu que la pólvora es mulli i exploti en lloc de cremar-se.

· No envaïu l’espai on el grup de foc fa l’actuació i no agafeu ni destorbeu cap dels seus membres.

· No es pot encendre foc ni fumar al voltant de les bosses o receptacles del material pirotècnic, ni dels portadors del material que utilitzen els grups referits.

· Els participants han de mantenir la distància de seguretat adequada per prevenir-se de les espurnes i detonacions dels productes pirotècnics que s’usen tradicionalment.

· Eviteu assistir a aquests actes amb infants en cotxet.

En tots els casos, i per tant també si es produeix un accident, l’incompliment d’aquestes mesures de seguretat i recomanacions per als actes de foc serà responsabilitat de cada participant.

Deixa un comentari