Publicat el 22/11/2017

La donació es va formalitzar el dimarts 21 de novembre a l’Ajuntament i van signar-la, en representació de la família, els seus néts Anna i Josep

L’Arxiu Municipal de Vilassar de Mar ha rebut una donació de la família de Josep Maria Ribas Casas, arquitecte municipal de la nostra població des de 1939 fins al 1959. Els seus néts, Anna i Josep Ribas Seix, han lliurat, per una part, un total de 151 plànols de projectes d’edificis, parcel·les i de planejament de Vilassar de Mar, que corresponen al període de temps comprès entre 1928 i 1959, i per l’altra, un exemplar del llibre “Sant Joan de Vilassar. Monografia”, de Lluís Guardiola i Prim, editat el 1955. La donació es va formalitzar el dimarts 21 de novembre a l’Ajuntament i van signar-la, en representació de la família, els seus néts Anna i Josep, i en representació de l’Ajuntament, la regidora de Cultura, Esther López, i l’alcalde, Damià del Clot.

Anna Ribas, que també és arquitecta, ha destacat que el seu avi era un arquitecte noucentista “enamorat de l’arquitectura italiana, sobretot la florentina”, i ha posat com a exemple els arcs de l’edifici de l’Ajuntament de la nostra població i l’edifici del Palau de l’Agricultura fet a Barcelona el 1929 amb motiu de l’Exposició Universal de Barcelona. Ribas ha mostrat la satisfacció de la família perquè aquesta documentació passi a l’Arxiu i estigui a disposició de tothom.
L’alcalde també s’ha mostrat molt agraït per la donació ja que, va dir, “suposa un arxiu documental que en ajuda a explicar el perfil, la geografia arquitectònica del nostre municipi”.
Josep M. Ribas i Casas (Barcelona 1899- Montornès del Vallès 1959) també va ser secretari del Col·legi d’Arquitectes. Pel que fa a la seva obra, destaquen l’edifici de l’Ajuntament de la nostra població i el temple parroquial de Sant Joan (1939). Va destacar per la utilització de frontons triangulars o semicirculars típics del Neoclassicisme, dels quals són exemple el triangular del temple de Sant Joan i el semicircular de l’antiga Cambra Agrària del carrer Maria Vidal. També va ser autor del projecte de les anomenades cases barates del barri del Barato i de vàries cases ubicades al nostre municipi.

Cal recordar que totes les donacions a l’Arxiu passen a ser documents d’accés públic. Les consultes es poden realitzar de dilluns a divendres, de 9 a 14 h, prèvia concertació per telèfon (937502957) o per correu electrònic: arxiumunicipal@vilassardemar.cat.

Deixa un comentari