Més de 1.700 persones signen una petició contra el tancament del centre de creació Can Xalant de Mataró | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 22/11/2012

 Més de 1700 persones han signat la petició creada pels artistes residents a Can Xalant contra el tancament d’aquest Centre de Creació i Pensament Contemporani de Mataró. La petició està dirigida a l’Ajuntament de Mataró i al seu alcalde Joan Mora, que ha anunciat de manera unilateral el tancament d’aquest centre per repensar el model de gestió, després de set anys de funcionament.
 Entre els signants es troben personalitats de la cultura i del món de l’art com  en Bartomeu Marí, Director del Macba; Xavier Antich, professor d´estètica i responsable del programa Amb Filosofia del Canal 33; Berta Sureda directora d´activitats del Museo Reina Sofía; Jordi Carrion, escriptor; Jordi Puntí, escriptor; Oriol Fontdevila, comissari de la Sala d’Art Jove; David Santaeulària, ex-director de l’espai Zerou d’Olot; Jorge Luis Marzo, comissari independent i professor; Aimar Arriola; Daniel G. Andujar, artista; Francesc Abad, artista; Sergi Aguilar, director de la Fundació Suñol; Cèlia del Diego, directora del Centre d´Art de Tarragona; Anna Capella, directora del Museu de l´Empordà; Emili Manzano, periodista; o Antoni Mercader, artista.
Els artistes de Can Xalant considerem que la decisió del tancament és totalment inadequada, injusta i denunciem que serà molt perjudicial pel sector de les arts visuals i de la producció cultural de Catalunya. Estem oberts a buscar alternatives de sostenibilitat, perquè som conscients de la situació econòmica actual, i sobretot perquè al mateix temps estem completament segurs de la viabilitat i de la importància del projecte. No entenem en cap cas que es decideixi fer desaparèixer un projecte d’èxit desenvolupat amb la màxima rigorositat i professionalitat.
Volem destacar que Can Xalant, en només 7 anys de funcionament, ha aconseguit posicionar-se en el circuit artístic català i s’ha donat a conèixer a  la resta d’Espanya i també a nivell internacional.  S’ha convertit en una plataforma pels artistes i altres agents culturals de Mataró i el Maresme, i a la vegada ha situat aquests territoris en el mapa de la creació artística internacional.
Can Xalant acull i ha acollit residències d’artistes, i també ha organitzat tallers i debats impartits per artistes de prestigi internacional, seminaris i cursos de formació especialitzats.  Per Can Xalant han passat més de  15.500 usuaris i usuàries i ha albergat a 162 artistes residents.  Manté contacte regular  i projectes d’intercanvi artístics amb 37 centres de creació de 15 països diferent, per aquesta raó és un projecte d´externalització de la ciutat de Mataró cap al món.
Actualment Can Xalant forma part de la nova Xarxa de Centres d’Art de Catalunya creada per la Generalitat de Catalunya, però la nostra situació actual i la d’altres centres demostren que el govern de CiU (que també governa a Mataró) no ha apostat en ferm per la descentralització i la innovació en la cultura a Catalunya.
 Podeu seguir l’actualitat de la campanya de recollida de signatures al nostre compte de Twitter @tancanxalant o al nostre Bloc:
http://contraeltancamentdecanxalant.tumblr.com

Deixa un comentari