Publicat el 16/01/2024

En primer lloc, per recordar aquest Dia Memòria de l’Holocaust, es realitza una ofrena floral davant del monument “Intolerància” cada 27 de gener. En segon lloc, està programada una conferència institucional per al 30 de gener a Can Palauet

 

 

Les Nacions Unides van designar el 27 de gener com a Dia Internacional de la Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, ja que coincideix amb l’alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz l’any 1945. A Mataró, aquest dia es commemora amb una ofrena floral davant del monument “Intolerància” al passeig de Carles Padrós, a la confluència amb la plaça dels Drets Humans. L’Ajuntament i el Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró realitzaran aquest acte a les 12h, acompanyats musicalment per l’Escola Municipal de Música de Mataró.

El 30 de gener a les 19h, Can Palauet serà l’escenari de la conferència institucional amb el títol “Deportació i extermini dels infants als camps nazis”. El conferenciant serà Joan M. Calvo Gascón, president de l’Amical de Mauthausen i altres camps.

Joan M. Calvo Gascón (Terol, 1957) Resideix a Catalunya des de 1970, on ha dedicat la seva carrera com a mestre i llicenciat en Història fins a la seva jubilació. Amb una forta connexió amb el seu poble natal, Ejulve, ha publicat nombrosos estudis sobre la seva història i la seva gent.
Després de descobrir els efectes de la Guerra Civil Espanyola al 2004 i la deportació de persones del seu municipi als camps nazis, es va unir a l’Amical de Mauthausen i altres camps. Des de juny de 2021, és el president d’aquesta entitat, sent el primer que no és supervivent ni familiar directe d’un deportat.
La seva dedicació a la recerca i divulgació ha estat reconeguda, col·laborant en projectes internacionals i participant en iniciatives com l’exposició “Imatges i Memòria de Mauthausen” i la reedició del llibre “Triangle Blau”.

 

Redacció

 

 

Deixa un comentari