Publicat el 10/12/2018

És el tercer que es retira a Mataró des que es va detectar la presència d’aquesta espècie invasora

L’Ajuntament de Mataró va fer retirar, el passat 5 de desembre, un rusc de vespa asiàtica del Parc Central que es trobava en la branca d’un arbre de la zona pròxima a l’avinguda del Velòdrom. Es tracta del tercer niu que es fa retirar, el primer es va treure a l’agost de la façana d’un edifici d’habitatges del carrer de Premià, al barri de La Llàntia i el segon al carrer de Romaní en l’urbanització de la Fornenca.
D’acord al protocol indicat per la Generalitat de Catalunya, mitjançant un tub telescòpic es va  aplicar al rusc un producte insecticida per eliminar les vespes, que ha permès despenjar-lo amb total seguretat. Per l’alçada de la situació del rusc, que es trobava en un arbre de la zona del Parc Central pròxima a la façana posterior de la Piscina Municipal, es va necessitar  una grua amb cistella. La Policia Local va tallar prèviament l’avinguda del Velòdrom, en concret de les 7 h fins a les 9 h. També es va tallar el subministrament elèctric perquè la zona de treball coincidia amb el cablejat de la zona.
Com a mesura de seguretat, prèviament, els veïns de la zona compresa entre l’avinguda del Velòdrom i l’avinguda de Can Torner, havien estat avisats perquè tanquessin portes i finestres.

La vespa asiàtica
La vespa asiàtica (Vespa velutina) és una espècie invasora originària de la Xina, el nord de l’Índia i Indonesia, present a Catalunya des del 2012. Aquest insecte pot arribar a fer fins uns 3 centímetres de llarg i presenta un aspecte fosc. La varietat nigrithorax, que és la que ha arribat a Catalunya, presenta el tòrax negre envellutat i segments abdominals de color castany ribetejat amb una fina franja groga. Únicament el quart segment de l’abdomen és quasi en la seva totalitat de color groc-taronja. El cap és negre, la cara groc-ataronjada i les potes castanyes al final.
Els vespers els construeixen, preferentment, a les branques altes dels arbres, tant a les zones urbanes com agrícoles o boscoses, tot i que en alguns casos també poden fer els nius en construccions, entre matolls o enterrats.
La vespa velutina no es més agressiva ni més perillosa que les vespes autòctones de cara a les persones. Només en casos de tocar directament una vespa, intentar capturar-la o acostar-se menys de 5 metres a un niu de forma accidental o volguda la picada pot ser molt probable.

Col·laboració ciutadana
Quan es detecti un niu a la ciutat s’ha de comunicar a la Policia Local, trucar al 112 o al Servei de Salut i Consum de l’Ajuntament de Mataró (93 758 23 67 matins de 9h a 14h).

El rusc és el més gran dels que s’han eliminat a Mataró. Foto: AJ.

 

 

Deixa un comentari