Publicat el 15/04/2024

El conseller Campuzano durant la visita a les instal·lacions de la Barnahus de Mataró.  Autor: Departament de Drets Socials

 

El centre atendrà víctimes de la comarca del Maresme

 

El Departament de Drets Socials de la Generalitat ha obert a la capital del Maresme una nova Barnahus, la casa de les xiquetes i els xiquets. Es tracta d’un recurs especialitzat per atendre infants i adolescents víctimes de violència sexual i les seves famílies.

El de Mataró és un dels centres d’aquestes característiques que el Govern ha posat en marxa enguany, després que l’any 2020 n’iniciés el pilotatge a Tarragona. En aquest sentit, ja s’han activat o estaran en funcionament properament Barnahus a Terrassa, Granollers, la Seu d’Urgell, Lleida, Girona, Vilanova i la Geltrú, Prat de Llobregat, Barcelona, Badalona, Tortosa i Manresa.

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, va visitar la setmana passada la nova Barnahus de Mataró en el marc de la jornada de portes obertes organitzada per la Fundació Eveho, l’entitat coordinadora del servei. Les instal·lacions provisionals estan situades al carrer Antoni de Capmany de la capital del Maresme.

En el decurs de la visita, el conseller Campuzano va conèixer l’equip professional, format per un coordinador, dues treballadores socials, dos psicòlegs i una administrativa. Al servei, també s’hi desplaça personal de l’equip tècnic penal, metge forense, professionals d’atenció a la víctima del Departament de Justícia; així com pediatres, psicòloga i psiquiatra del Departament de Salut, entre d’altres.

Seguint amb el model de Tarragona, la nova Barnahus disposa d’una sala d’espera equipada amb joguines, revistes, llibres, etc., adients a l’edat i les necessitats dels infants i adolescents. Té una sala d’oficines per als professionals; una sala de visualització; una sala d’exploració mèdica forense; una sala de gravació per a la prova preconstituïda; dues sales de teràpia infantils i una sala de teràpia per a adolescents; i una petita cuina, entre d’altres.

 

Detall d’una de les sales de la Barnahus, on s’atenen infants i adolescents que han patit violència sexual. Autor: Departament de Drets Socials

Detall d’una de les sales de la Barnahus, on s’atenen infants i adolescents que han patit violència sexual. Autor: Departament de Drets Socials

 

Model d’atenció integral

Les Barnahus són un servei que s’inspira en el sistema d’atenció als abusos a menors que s’aplica en els països nòrdics (Barnahus vol dir “casa de nens” en islandès). Es tracta d’un model d’atenció integral a les víctimes on tots els departaments que intervenen en un cas es coordinen i treballen sota el mateix sostre, en unes dependències, lluny de comissaries i hospitals, que permeten crear un entorn amigable per als nens.

L’objectiu principal del servei és doncs la valoració, l’atenció, el tractament i el seguiment de qualsevol infant i adolescent de la comarca del Maresme que hagi patit violències sexuals, per bé que els professionals del centre col·laboraran també en la prevenció i detecció d’aquesta xacra.

 

Desplegament territorial

Drets Socials va iniciar la prova pilot amb la Barnahus de Tarragona l’any 2020. Fins al 31 de desembre de 2023, aquest recurs ha atès 803 infants i adolescents víctimes de violència sexual i ha aconseguit multiplicar per 4 la detecció de casos respecte d’altres territoris. El bon funcionament de l’experiència tarragonina ha empès el Govern a estendre’n el model amb la projecció d’unitats arreu del país i amb l’aprovació de l’Estratègia Barnahus per a l’abordatge integral dels abusos sexuals contra la infància i l’adolescència a Catalunya.

Per a la gestió i coordinació d’aquests recursos s’han constituït comissions territorials amb representació de Drets Socials, Justícia, Mossos d’Esquadra, Salut, Educació i Igualtat i Feminismes. Les comissions són l’eina principal de consulta, informació i debat, i poden proposar activitats i analitzar les necessitats socials de cada territori. Tenen la funció d’actualitzar i establir els protocols de comunicació i intervenció entre els departaments de la Generalitat, així com elaborar i perfeccionar els circuits necessaris per garantir una atenció especialitzada d’acompanyament a les víctimes en el procés de cura, recuperació i reparació.

Més informació al web dretssocials.gencat.cat/barnahus

 

 

Deixa un comentari