Publicat el 18/07/2021

El Moviment Banderes Verdes és una iniciativa impulsada per Ecovidrio, l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge de residus i d´envasos de vidre a Espanya

L’edició 2021 s’ha presentat a Mataró i té com a objectiu guardonar l´esforç de més de 2.600 establiments hostalers i l´activisme de 23 municipis costaners de Catalunya per a la sostenibilitat.
El regidor de Sostenibilitat i Transició Ecològica i diputat de l’Àrea d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona, Xesco Gomar, i la gerent d’Ecovidrio Catalunya, Sílvia Mayo, han presentat l’edició d’aquest any de la campanya Moviment Banderes Verdes, que premia l’esforç de l’hostaleria local i dels ajuntaments amb el reciclatge d’envasos de vidre i la lluita contra el canvi climàtic.

Més de 2.600 restaurants, bars i guinguetes de platja de 23 municipis costaners s’han sumat ja a la iniciativa a Catalunya. Les localitats participants tractaran de treure-li la seva Bandera Verda a Pals i a Tossa de Mar, municipis guanyadors a l´última edició.
A la presentació també han assistit els principals representants dels municipis participants, a més de Mataró: Roses, Torroella de Montgrí – Estartit, Tossa de Mar, Lloret de Mar, Blanes, Malgrat de Mar, Santa Susanna, Calella i Castelldefels. També competeixen Port de la Selva, Portbou, Colera, Llançà, Pals, Palafrugell, Sant Feliu de Guíxols, Pineda de Mar, Vilanova i la Geltrú, Calafell, Tarragona, Vandellós i L’Hospitalet de l’Infant i Mont-roig del Camp.
En el cas de Mataró, a la campanya participaran en fase inicial una cinquantena d’establiments vinculats a la platja, passeig Marítim i Port, per estendre-la després per tota la ciutat (140 establiments) en el marc de la comunicació que es farà sobre la millora dels serveis municipals de recollida selectiva dels residus.

Banderes Verdes, un moviment per a la recuperació verda
Banderes Verdes es consolida com una de les iniciatives clau de l´aliança d’Ecovidrio amb l´hostaleria en un moment marcat per la necessitat d’una transició verda.
De fet, a nivell estatal, aquesta campanya es desenvolupa a 129 municipis costaners, de cinc comunitats autònomes diferents i compta amb la participació de 14.000 establiments hostalers. Almuñécar, Marbella, Pals, Tossa de Mar, Benidorm, Dénia, Palma i San Javier van resultar guanyadors de l´última edició i competiran per revalidar el reconeixement.
A l´última edició, Banderes Verdes va aconseguir elevar la recollida d’envasos de vidre fins les 48.226 tones, un 11,2% més que a l’exercici anterior. A més, gràcies al reciclat
d’aquesta quantitat, es va aconseguir evitar l’emissió de 24.514 tones de CO2, equivalent a retirar 11.446 cotxes de la circulació durant un any.

El sector hostaler genera el 52% dels envasos de vidre d’un sol ús, i per això és clau per generar una transició real cap a un model d’economia circular.
Amb la finalitat de facilitar a tots els hostalers participants la separació d’envasos de vidre, Ecovidrio instal·larà nous contenidors a aquells punts on sigui necessari i lliurarà als hostalers, de manera gratuïta, galledes per facilitar el transport dels residus d’envasos de vidre.
Amb un equip humà desplegat per tota la zona, l’entitat recorrerà els establiments hostalers per informar de la campanya i fomentar la participació. A més, realitzarà un control diari dels volums d’ompliment per adaptar les rutes de recollida si és necessari.
En relació als ajuntaments, Ecovidrio ha establert un sistema de puntuació específic per distingir amb la Bandera Verda als compromesos amb el reciclatge i la sostenibilitat, amb criteris com:

  • L’augment del volum de recollida selectiva d’envasos de vidre respecte l’any anterior.
  • El percentatge d’hostaleria local participant i la seva col·laboració per aconseguir els objectius.
  • El compromís adquirit pels consistoris locals per fomentar la campanya entre l’hostaleria i donar-li difusió a la mateixa davant la ciutadania i visitants.
  • D´altra banda, els municipis que aconsegueixin incrementar les seves ràtios de recollida d’envasos de vidre, encara que no siguin aquells que més hagin augmentat la seva xifra, rebran un reconeixement singular per part d’Ecovidrio per l’esforç realitzat i per millorar la conscienciació en la seva localitat.

L’any 2020, els ciutadans de Catalunya van reciclar fins 171.607 tones de residus d’envasos de vidre, que suposen 22,1 kg/habitant. Amb 38.371 contenidors de vidre, hi ha un iglú per cada 203 habitants.

 

 

 

Deixa un comentari