Publicat el 12/07/2022

Banderes Verdes premia l’esforç i compromís de l’hostaleria local i dels municipis en la lluita contra el canvi climàtic

 

 

 

L’Ajuntament de Mataró i els establiments hostalers del municipi s’han sumat a la tercera edició del Moviment de Banderes Verdes, com ja van fer l’estiu passat. Aquesta iniciativa, impulsada per Ecovidrio, l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclat dels residus d’envasos de vidre a Espanya, té per objectiu guardonar l’esforç dels més de 800 establiments hostalers de la província i l’activisme de 6 dels seus municipis per la sostenibilitat durant l’estiu, i en especial pel que fa a la gestió correcta dels seus residus.
A més de Mataró, a Catalunya participaran a la campanya les localitats de Santa Susanna, Sitges, Calella, Castelldefels i Pineda de Mar. L’any passat van aconseguir les Banderes Verdes a Catalunya els municipis de Torroella de Montgrí – l’Estartit i Castelldefels.

La campanya contempla accions per donar resposta a l’increment de la generació de residus d’envasos de vidre en zones costaneres ocasionat per la temporada de vacances i el turisme.
Segons dades d’Ecovidrio, a l’estiu es consumeixen un terç dels envasos de vidre que es posen en circulació i un 50% d’ells es genera directament en el sector hostaler, i per això la seva implicació és clau per generar una transició real cap a un model més circular i descarbonitzat.
La competició compta amb un sistema de puntuació que valora aspectes com l’augment del volum en la recollida selectiva d’envasos de vidre del municipi, el percentatge d’hostaleria local participant i la seva col·laboració per aconseguir els objectius, i el compromís adquirit pels consistoris locals per fomentar la campanya entre l’hostaleria i donar-li difusió a la mateixa davant la ciutadania i els visitants.

Aquesta campanya es desenvolupa en 144 municipis costaners a tot Espanya, de cinc comunitats autònomes diferents, i compta amb la participació de gairebé 15.000 establiments. En total, en el tancament de cada edició s’entregaran vuit Banderes Verdes a tot l’Estat. Gràcies al moviment Banderes Verdes l’any 2021 es van recollir 31.045 tones d’envasos de vidre, en les 127 localitats costaneres participants, que el seu posterior reciclat va aconseguir evitar l’emissió de 17.700 tones de CO2, tals com retirar 8.000 cotxes de la circulació durant un any.

I Baròmetre sobre la sostenibilitat hostalera
Ecovidrio ha posat en marxa també el primer estudi de camp per conèixer el nivell d’implantació de les mesures de sostenibilitat que apliquen als bars i restaurants costaners a tota Catalunya.
Educadors ambientals realitzen enquestes de forma presencial durant el mes de juliol per aconseguir una mostra de 1.089 establiments entre bars, guinguetes i restaurants a Barcelona.
Alguns dels àmbits que s’analitzaran serà la gestió eficient dels residus, l’eficiència energètica o el consum responsable. En un context d’emergència climàtica, serà possible comptar amb una fotografia del sector en aquest àmbit i compartir casos d’èxit i bones pràctiques escalables.

En acabar la temporada, Ecovidrio premiarà els dos establiments de Catalunya més madurs en la gestió ambiental de la seva activitat.

Any Internacional del Vidre
L’ONU ha declarat el 2022 com l’Any Internacional del Vidre, material que ha jugat un paper fonamental en el desenvolupament de la humanitat i ha estat crucial pel funcionament i l’evolució de l’arquitectura, l’automoció, els articles per a la llar i els envasos. Respecte a l’envàs de vidre i en un context d’emergència climàtica i necessitat d’una transició a una economia més circular, és especialment destacable com a material natural, circular i 100% reciclable d’envàs a envàs.

Durant tot el 2021, Mataró va recollir de forma selectiva 2.170 Tn de vidre. El passat mes de juny, la ciutat va acollir la presentació de la Xarxa de Municipis Agermanats pel Vidre, de la qual en forma part.

Redacció
Imatge i font: Ajuntament de Mataró

Deixa un comentari