Publicat el 31/08/2018

La ciutat participa al projecte europeu BluAct i l’alcalde assisteix a la primera trobada transnacional que se celebra a El Pireu, a Grècia centrada en l’economia blava

L’alcalde de Mataró, David Bote, assisteix va assistir el passat 29 d’agost a El Pireu a la primera trobada transnacional del projecte europeu de transferència de l’economia blava BluAct, emmarcat en el programa URBACT de la Unió Europea. La iniciativa està liderada per la ciutat grega i Mataró ha estat acceptada per participar-hi després d’un procés de candidatura i selecció celebrat durant els darrers mesos.

La participació de Mataró en aquest projecte internacional respon a un doble objectiu: la cerca de noves oportunitats a través de la potenciació de l’economia blava –sector que aplega totes les activitats econòmiques relacionades amb el mar- i la promoció de la ciutat a través del seu posicionament internacional. Tots dos objectius s’emmarquen en àmbits recollits en el Pla estratègic Mataró 20/22, que té com a un dels projectes essencials el “Mar en valor”.

El Pireu ha generat un ecosistema emprenedor d’èxit d’economia blava que ara es vol replicar a d’altres ciutats europees a través del projecte BluAct, un programa europeu (URBACT- BlueGrowth) d’intercanvi i transferència de coneixement. Mataró és l’única ciutat de l’arc mediterrani que pren part en aquest projecte, en què també hi participen Matoshinos (Portugal), Ostend (Belgium), Szczecin (Polònia), Galati (Romania) i Burgas (Bulgària).

Després d’haver estat guardonat amb l’Urbact Good Practice, El Pireu va aconseguir finançament per treballar amb Burgas i Matosinhos per explorar el potencial d’establir una xarxa de transferència URBACT per transferir de la millor manera el programa a sis ciutats d’Europa.

Aquest procés conclourà a l’octubre d’aquest any quan Pireu presenti la candidatura a la Unió Europea per a la Fase 2 del programa de la Xarxa de Transferència Urbact, amb les sis ciutats sòcies.

Si la UE aprova aquesta segona fase, aquest projecte podria establir un nou programa europeu de preparació d’inversions centrat en el creixement blau i establir la base per una xarxa de ciutats disposades a construir i impulsar els seus actius marins i marítims. L’execució d’aquesta segona fase es portaria a terme durant els anys 2019 i 2020.

Durant la celebració d’aquesta primera trobada transnacional, els diferents socis de projecte van debatre i acabar de definir les línies d’actuació concretes que emmarcaran el pla de treball de cada ciutat europea participant.

 

Foto: L’alcalde assisteix a la primera trobada transnacional del projecte BluAct, a El Pireu. Foto: Ajuntament de Mataró.

Deixa un comentari