Publicat el 08/03/2021

Avui comencen les activitats del 8M, Dia Internacional de les Dones, que s’allargaran fins al 31 de març i que ha organitzat l’Àrea d’Igualtat i Drets Civils de l’Ajuntament

El tret de sortida arriba amb la lectura del manifest institucional del 8M, que a causa de la pandèmia s’emetrà a través de les xarxes socials de l’Ajuntament de Calella a partir de les 11.50 h, d’avui.
La metgessa Sílvia Valero i la infermera Judit Grau, treballadores de l’Hospital Comarcal Sant Jaume de Calella, han posat veu a un manifest que posa en valor el paper de les dones en l’àmbit laboral i professional, i especialment en el sector sanitari, tan castigat per la pandèmia de la COVID-19.
El document institucional explica que “la pandèmia ens ha portat a una crisi sanitària mundial amb conseqüències devastadores per al conjunt de la humanitat i, en especial, per a les dones”. Assegura que més enllà de l’afectació sobre la salut, “la COVID ha tingut un impacte sistèmic que ha posat de manifest la importància de totes aquelles activitats essencials de cura i per a la sostenibilitat de la vida, i ha evidenciat que les desigualtats de gènere, en un context de crisi, situen a les dones en una posició de més vulnerabilitat”.

Les dones han tingut un paper protagonista en la lluita contra la pandèmia. “La segregació de gènere en l’àmbit laboral i el rol tradicional de cuidadores assignat a les dones, les ha situat al capdavant de les activitats que han resultat clau durant la pandèmia i, en conseqüència, a estar exposades a un major risc d’infecció: les dones constitueixen el 70% de les treballadores del sistema sanitari, el 80% del personal dels serveis socials, el 84% de treballadores a residències de gent gran, el 64% del personal dels establiments d’alimentació i el 86% del personal de neteja”. Malauradament, continua el manifest, “durant aquest any, hem vist augmentar la precarietat de les dones al mercat de treball i la feminització de la pobresa. Les dones han patit més reduccions de la jornada laboral comportant una pèrdua d’ingressos, un major augment de l’atur, de la precarietat en l’economia informal i, com a conseqüència, un major risc de pobresa”.
En paral·lel, “el tancament de les escoles i el confinament han comportat un increment de les tasques domèstiques i de cura a realitzar dins de les llars, feines històricament associades a les dones i que continuen recaient en major mesura en elles”.
La importància de les dones no es veu reflectida en els àmbits de decisió. A nivell polític, per exemple, només 20 països al món tenen una dona com a cap d’estat o de govern; les dones ocupen només un 24,9% dels escons parlamentaris nacionals a tot el món i el 36,3% dels càrrecs electes a nivell local.

Durant la lectura, la metgessa Valero i la infermera Grau han destacat la importància de seguir lluitant per aconseguir la paritat a nivell laboral i eliminar la bretxa salarial; així com la importància de protegir a la dona d’abusos i tot tipus de violència que pateixen a la feina i a qualsevol esfera social. En una clara acció reivindicativa, el manifest afirma que “dones no ens aturem, les dones continuem movent el món i sent presents, participant i liderant els espais de representació i de presa de decisió”. I es comprometen a:

– Seguir treballant per posar fi a qualsevol forma de discriminació contra les dones i seguint impulsant mesures que incorporin la perspectiva de gènere en l’acció de Govern.
– Implementar mesures destinades a mitigar l’impacte de gènere derivat de la crisi provocada per la COVID-19 i a garantir la igualtat real i efectiva entre homes i dones, incorporant la perspectiva de gènere a totes polítiques públiques.
– Promoure la participació plena i efectiva de les dones en tots els nivells de decisió en la vida política, econòmica, social i cultural.
– Desplegar amb la Generalitat la reforma de la Llei catalana de violència masclista.
– Instar el nou govern de la Generalitat a implantar canvis organitzatius per a millorar la gestió de totes les polítiques d’igualtat de gènere.
– Instar el Govern de l’Estat a aprovar com més aviat possible el Pla Estratègic d’Igualtat d’Oportunitats.

Avui, l’Ajuntament i el Far de Calella s’il·luminaran de color lila.

Deixa un comentari