Publicat el 28/04/2020

L’Ajuntament vol garantir la distància social en espais recreatius i evitar concentracions de persones

L’Ajuntament de Mataró és l’únic del Maresme que manté tancades les seves platges després que el govern espanyol hagi autoritzat aquest diumenge la sortida controlada dels nens perquè puguin passejar durant una hora al dia. Tot i que la mesura preveu que aquestes passejades es puguin fer en espais naturals, com platges o boscos, són els ajuntaments els que tenen l’última paraula.
A Mataró s’ha volgut ser prudent i, a més de la platja, es manté tancat també el passeig marítim, la zona forestal i els camins de la zona agrícola –excepte per als pagesos– per evitar concentracions en espais que habitualment tenen un ús recreatiu. D’aquesta manera es pretén garantir millor la distància social de seguretat i minimitzar contagis.

Tot i l’ordre municipal, en alguns dels accessos al passeig i la platja, com el pas de Sant Agustí, no hi ha cap senyal que indiqui la prohibició d’accedir-hi. Amb tot, aquest dilluns la majoria de veïns han respectat el veto a la façana marítima i no s’hi ha apropat, una situació que no va ser així diumenge, primer dia de sortida dels infants.
La Policia Local va haver de fer fora de la zona famílies que malgrat la prohibició van accedir-hi per gaudir de la seva hora de passeig autoritzat. A les xarxes socials molts usuaris també han criticat la decisió del govern municipal, que suposa un enduriment del marc general aprovat pel govern espanyol i que té també el vist-i-plau de la Generalitat.

L’alcalde de Mataró, David Bote, ha explicat a l’ACN que la decisió respon a un criteri de “prudència i seguretat” per l’efecte crida que pot provocar l’obertura d’un espai tan “transversal” com el passeig marítim: “Ser més prudents al començament no està de més. La platja és molt àmplia, però si hagués estat permès tothom hi hauria anat“.

Amb tot, Bote explica que el primer dia de la sortida de nens “es va notar que la gent portava molts dies tancada a casa” i això va provocar que algunes persones “s’oblidessin” de les restriccions. “La gent reflexionarà i tindrà una actitud més prudent les pròximes vegades”, augura l’alcalde.

De moment, com ja va passar els primers dies de l’estat d’alarma, la Policia Local ha tingut una actitud més “pedagògica” que no pas sancionadora. “Ahir tornava a ser una situació nova i calia donar a conèixer les mesures, però a partir d’aquí sí que haurem de sancionar”, afirma Bote.

Vilassar, Cabrera i Premia “recomanen” no anar-hi
A la resta de municipis del Maresme amb sortida al mar –n’hi ha una quinzena en total– cap altre ajuntament ha mantingut el tancament de platges i passeigs, com en el cas de Mataró, i tota la resta del litoral és obert. Sí que n’hi ha, però, que “recomanen” no anar-hi, com és el cas de Vilassar de Mar, Cabrera de Mar i Premià de Mar
“En aquests espais no es poden garantir les mesures de seguretat i els tres consistoris apel·len a la responsabilitat personal i al bon comportament dels ciutadans i recomanen que durant les sortides amb menors de 14 anys no s’utilitzi ni el passeig marítim ni la platja”, expliquen en un comunicat conjunt.

Comportaments exemplars
En altres municipis, on no s’ha promogut cap mena de restricció, el balanç dels ajuntaments és positiu. A Calella, l’Ajuntament assegura que “en general el comportament ha estat exemplar”. També a Pineda de Mar expliquen que la situació, tot i la major afluència de gent al carrer, ha estat “força controlada”.

Al Masnou, on van circular imatges a través de les xarxes socials de persones que podrien estar incomplint les recomanacions de distància social, l’Ajuntament assegura que la majoria de veïns van fer ús de la platja “respectant les restriccions i mesures imposades” i apel·la al conjunt de la ciutadania a fer un desconfinament “exemplar”.

ACN Mataró
Foto: La platja de Mataró, desèrtica, el 27 d’abril de 2020

 

Deixa un comentari