Publicat el 04/07/2018

L’Ajuntament denuncia que les empreses que es van presentar estaven conxorxades per simular falsa competència i assegurar-se l’adjudicació

Les dues platges principals de Sant Andreu de Llavaneres (Maresme), la de les Barques i la de l’Estació, afronten un estiu sense guinguetes. L’Ajuntament ha deixat desert el concurs públic per adjudicar el servei després de detectar-hi un possible frau entre les empreses que s’hi van presentar. Segons expliquen des del consistori, dos dels tres concursants s’havien conxorxat per simular falsa competència i van presentar fins a set propostes diferents amb l’objectiu d’assegurar-se una adjudicació favorable, el que va obligar als serveis tècnics de l’Ajuntament ha declarar nul tot el procés. La burocràcia administrativa fa que ara no es pugui tornar a convocar aquest mateix concurs fins al mes de setembre, ja amb la temporada de bany acabada. Per l’any vinent s’estudia incorporar clàusules per evitar la mala praxis.

Aquest serà el primer estiu en què les dues platges principals de Sant Andreu de Llavaneres estaran sense servei de guingueta. Fins ara, n’hi havia hagut sempre dues, una a la platja de les Barques, la principal del poble, i una altra a la de l’Estació, a tocar del baixador de la línia de Rodalies.

L’alternativa que tenen ara els veïns i visitants de la platja llavanerenca –la proximitat amb l’estació de Rodalies fa que hi hagi molts banyistes d’altres pobles– és recórrer, d’una banda, al bar de la pròpia estació de tren, en el cas de la Platja de l’Estació. Els banyistes de la Platja de les Barques tenen a tocar els locals del Port Balís.

Moltes ofertes per assegurar l’adjudicació
La mala praxis per part de les empreses que optaven a l’adjudicació de les guinguetes va encendre les alertes a l’Ajuntament. “No s’estava actuant correctament i serem rigorosos”, avisa l’alcalde, Nani Mora, que es lamenta pel fet que els principals perjudicats d’aquesta situació siguin els banyistes: “Hem de continuar aquesta línia i tot i que ens sap greu“.
Segons expliquen des del consistori, al concurs s’hi van presentar tres actors diferents. L’un va quedar eliminat per qüestions tècniques i els altres dos es va descobrir que estaven conxorxats per assegurar-se l’adjudicació i van presentar fins a set propostes diferents d’empreses diferents per a les dues guinguetes.
L’Ajuntament va descobrir la maniobra quan després de l’eliminació del tercer actor, els dos concursants principals van començar a retirar propostes de manera simultània perquè només quedés a concurs la que més els beneficiava. Els serveis tècnics van sospitar que s’estaria cometent un frau per falsa competència i van declarar la nul·litat del procés.

Clàusules més restrictives l’estiu de 2019
Per evitar aquesta mala praxis, el govern municipal estudia incorporar noves clàusules per al concurs de l’any vinent. “El fet de renunciar comportarà una multa d’un percentatge sobre el preu de sortida de manera que no hi hagi qui intenti presentar dos o tres ofertes per aconseguir la més econòmica”, detalla l’alcalde.
Amb la nul·litat del concurs de les guinguetes, l’Ajuntament de Llavaneres deixa d’ingressar uns 40.000 euros aquest any. El pròxim any s’espera poder-les tornar a adjudicar per un període de tres anys. D’altra banda, la guingueta de la petita platja del Balís, a tocar del terme municipal de Sant Vicenç de Montalt, a l’altre costat del port, s’ha adjudicat amb normalitat.

ACN Sant Andreu de Llavaneres
Foto: Pla general de les dues platges principals de Sant Andreu de Llavaneres, el 2 de juliol de 2018. 

Deixa un comentari