L’Institut Germans Trias debat sobre la potencialitat terapèutica dels ambients amb aire pur en diverses malalties | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 04/12/2012

Els beneficis de l’aire lliure de partícules en un 99,9% han estat utilitzats per esportistes d’elit i estan sent estudiats per professionals sanitaris en pacients amb asma i amb Sensibilitat Química Múltiple. Dimarts 11 de desembre, a les 11.30 h a la sala polivalent de l’Institut  Germans Trias i Pujol signarà un conveni amb l’empresa Zonair3d per explorar possibilitats terapèutiques en patologies agudes o cròniques on l’ambient amb aire pur pugui afavorir el tractament.


Professionals de l’Hospital i l’Institut d’Investigació Sanitària Germans Trias i Pujol debatran dimarts vinent, 11 de desembre, sobre els beneficis potencials dels ambients d’aire pur com a part del tractament de malalties respiratòries,cardiovasculars, infeccioses, dermatològiques i digestives, i sobre la possibilitat d’obrir noves línies de recerca. També, dimarts l’Institut Germans Trias signarà un conveni de col·laboració amb l’empresa catalana Zonair3d, amb seu a la Universitat Politècnica de Catalunya, que es dedica a la investigació i desenvolupament científic d’aplicacions tecnològiques a partir de l’aire i dels seus components en col·laboració amb el Laboratori del Centre de Medi Ambient de la UPC.
En concret, Zonair3d ha desenvolupat dues tecnologies que garanteixen un 99,9% d’aire pur, tant en les estances on s’instal·la mitjançant sistemes de ventilació, com en les anomenades bombolles, que són dispositius mòbils. Mitjançant totes dues tecnologies, l’aire és en un 99,9% lliure de partícules contaminants, bacteris i al·lèrgens i redueix a nivells de confort la concentració de contaminants gasosos. Així, se’n garanteix la composició òptima: 21% d’oxigen, 78% de nitrogen i1% d’altres substàncies.
Estudis preliminars amb aquestes aplicacions tecnològiques, per les quals han apostat alguns esportistes d’elit, han mostrat millores de l’estat de salut de pacients amb asma i Sensibilitat Química Múltiple. També, s’ha constatat que l’aire pur és beneficiós per a dur a terme exercici, ja que millora la via aeròbica durant l’activitat física d’alta intensitat.
Beneficis en el tractament de l’asma
Un dels estudis preliminars que s’ha dut a terme ha consistit a tractar durant un
mes, amb 12 sessions de mitja hora d’aire pur, pacients asmàtics que reben la
seva medicació de base. Els resultats han revelat una millora en els símptomes en la qualitat de vida tres vegades mes ràpida que en els malats amb les
mateixes característiques i medicació que no són sotmesos al tractament amb
aire pur.
Beneficis en persones que pateixen Sensibilitat Química Múltiple
La Sensibilitat Química Múltiple és una afecció d’origen desconegut, causada per l’exposició a agents químics sintètics normalment tolerats per la població general, sense tractament farmacològic i amb símptomes multisistèmics que causen una molt mala qualitat de vida. Un estudi preliminar, amb vuit pacients tractats amb vuit sessions dins la bombolla d’aire pur durant un mes, mostra una millora substancial dels seus símptomes i de la seva qualitat de vida.
Beneficis en fer exercici físic
Diversos estudis fets amb voluntaris mostren que la utilització de la bombolla
d’aire pur afavoreix la utilització per l’organisme de la via aeròbica, la qual permet fer exercici físic d’alta intensitat sense haver d’utilitzar recursos “d’emergència” de l’organisme i metabolitzar menys greixos i glucosa. De fet, esportistes com Rafael Nadal o David Ferrer ja són usuaris del sistema de ventilació amb aire pur.

Deixa un comentari