L’Institut Germans Trias de Badalona signa un conveni per obrir noves línies de recerca sobre l’ús terapèutic de l’aire purificat | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 22/01/2013

L’Institut d’Investigació Sanitària Germans Trias i Pujol ha signat un conveni marc per obrir noves línies de recerca sobre la potencialitat terapèutica de l’aire purificat. La signatura s’ha fet després d’un debat científic en què han participat una vintena de professionals de l’Hospital i l’Institut Germans Trias: pediatres, endocrinòlegs, pneumòlegs, experts en tuberculosi, cirurgians, geriatres, intensivistes i cardiòlegs, entre d’altres. Els experts han conegut de primera mà les aplicacions desenvolupades per l’empresa catalana Zonair3d, que es dedica a la investigació i desenvolupament científic de la tecnologia de l’aire purificat, en col·laboració amb el Laboratori del Centre de Medi Ambient de la UPC. Els professionals han acollit positivament la tecnologia i han apuntat la possibilitat d’obrir noves línies d’investigació en aquests camps.
Durant l’acte, s’han presentat els resultats preliminars de tres dels estudis duts a terme fins ara amb la tecnologia de l’aire purificat. Un dels estudis ha demostrat que els pacients asmàtics o amb rinitis al·lèrgica tractats amb aquesta tecnologia milloren considerablement la seva qualitat de vida. Resultats similars s’han constatat en persones que pateixen Sensibilitat Química Múltiple, una afecció d’origen desconegut, causada per l’exposició a agents químics sintètics normalment tolerats per la població general. Finalment, els professionals de Germans Trias han conegut també els resultats obtinguts en aplicar l’aire purificat en l’àmbit esportiu: redueix un 10% els nivells de glicèmia i un 22% els d’àcid làctic en sang.
A més, s’ha posat accent en la dosi diària rebuda de contaminació, no tan sols externa, sinó també en ambients interiors, un aspecte que pren cada vegada més importància. En aquest sentit, el director tècnic del Laboratori del Centre de Medi Ambient de la UPC, el doctor Xavier Roca, ha explicat: “Sense ser alarmistes, hem de prendre consciència dels efectes de la contaminació en la salut (la regulació de la qual és recomanada per l’OMS), i per tant, dels beneficis de l’aire purificat com a eina terapèutica. L’inici d’investigacions mèdiques a Germans Trias, que confirmen les potencials aplicacions que les proves pilot han demostrat, és clau per seguir avançant en aquesta nova via terapèutica”. També, el pneumòleg Josep Morera, autor d’un dels estudis referents a l’exercici físic, ha senyalat: “La tecnologia de l’aire pur, associada a l’exercici aeròbic, disminueix la inflamació de les vies respiratòries”. Sobre Zonair3d L’empresa que ha signat el conveni amb Germans Trias ha desenvolupat dues tecnologies que garanteixen un 99,9% d’aire purificat: una d’elles és un sistema de purificació de l’aire per espais i edificis, i l’altra és un dispositiu mòbil en forma de bombolla, que avui s’ha instal·lat a l’Institut.

Deixa un comentari