Publicat el 30/04/2015

L’edició d’enguany es realitzarà els dies 15 i 16 de maig i s’adreça tant a la comunitat escolar com al públic en general
Els propers divendres 15 i dissabte 16 de maig l’Institut Botànic acollirà una nova edició del  “BioblitzBCN”.Es tracta d’una activitat gratuïta adreçada a tota la ciutadania interessada en observar i descobrir la natura urbana amb l’acompanyament de naturalistes experts. Paral·lelament a les recerques de la biodiversitat es durà a terme un ampli programa d’activitats adreçat a tots els públics: tallers, visites guiades i activitats fotogràfiques.
Els participants tindran ocasió de convertir-se en naturalistes a la zona del Parc de Montjuïc adjacent a l’Institut Botànic de Barcelona, compartint amb els especialistes les tècniques d’observació i identificació d’espècies, tant de flora (algues, briòfits, líquens, plantes vasculars…) com de fauna (mol·luscs, artròpodes, amfibis, rèptils, ocells, mamífers…). Els itineraris estan relacionats amb l’observació dels ocells, les papallones, les formigues, els líquens i fongs, els artròpodes, els amfibis, els rèptils, les plantes vasculars, els mixomicets i els ratpenats.


En l’edició de 2014 es van identificar fins a 177 espècies. Això va ser possible gràcies a les mostres obtingudes pels més de 600 participants i pels 35 experts que hi van participar.
Aquest any, el BioBlitzBCN opta a la primera convocatòria de Premis Ciència Ciutadana,en la modalitat B (millor projecte en curs) de Ciència Ciutadana. A més, ha  estat inclòs al Barcelona Citizen Science Catalogue. (
http://museuciencies.cat/que-passa-al-museu/noticies-del-museu/bioblitzbcn-inclos-en-el-barcelona-citizen-science-catalogue/)


Fer d’observadors científics
Per realitzar la seva tasca els participants disposaran dels equips propis d’una observació científica: lupes, microscopis i tot el material necessari per a actuar com autèntics naturalistes. Les mostres obtingudes seran entregades als experts per al seu reconeixement i per a la corresponent inclusió al cens de biodiversitat de la ciutat.
Per a participar en l’activitat només caldrà inscriure’s en algun dels itineraris científics o de les activitats formatives a través de la pàgina http://www.bioblitzbcn.museuciencies.cat/. Cada grup d’estudi disposa d’uns especialistes d’àrea i de fitxes de consulta, amb les indicacions bàsiques dels organismes a observar, d’on es poden trobar i sobre com realitzar l´observació. 


El matí del divendres 15 de maig els alumnes d’ESO i batxillerat protagonitzaran les observacions i identificacions de flora i fauna. Per apuntar-se a algun dels itineraris o demanar informació sobre l’activitat, està disponible el telèfon de Bcn Escoles+Sostenibles 932562599 o el correu electrònic escolessostenibles@bcn.cat. A partir de divendres a la tarda i fins dissabte 16 a les 18 h s’obriran els itineraris i les activitats formatives al públic en general. Les inscripcions s’obren el dia 27 d’abril i es tancaran el diumenge 10 de maig.
BioBlitzBCN és una iniciativa del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, l’Associació d’Amics del Museu de Ciències Naturals de Barcelona,  l’Ajuntament de Barcelona – Hàbitat Urbà, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Institut Botànic de Barcelona. Compta amb la participació d’entitats científiques i naturalistes: Associació Catalana de Malacologia, Associació Galanthus, Biodiversidad Virtual, Asociación Ibérica de Mirmecología, Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, Institut Català d’Ornitologia, Museu de Ciències Naturals de Granollers, Sociedad Española de Liquenología, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Barcelona, Societat Catalana de Lepidopterologia, Oryx, Amics del Jardí Botànic de Barcelona, IRBio: Institut de recerca de la Biodiversitat, World Nature; així com també botànics i zoòlegs voluntaris.
El primer BioBlitz es va realitzar l’any 1996 als Estats Units. Des d’aleshores s’han anat fent regularment en molts països. Els BioBlitz s’emmarquen en el context d’expansió de la ciència participativa o ciència cívica.
Per a informació i inscripcions:
www.bioblitzbcn.museuciencies.cat
Horaris:
Divendres 15 de maig: 9h a 13:45h (per a escoles) 16:00 a  22h  (tots els públics)
Dissabte 16 de maig: 9h a 18h (tots els públics)
Adreça:
Passeig del Migdia, s/n 08039 Barcelona
Com arribar-hi:
Amb bus: 150 des de plaça Espanya fins a la parada situada a la cruïlla de Can Valero amb el Passeig del Migdia.
Amb metro: línies L1 i L3, parada Espanya. Des de plaça Espanya cal caminar uns 35 minuts pujant les escales mecàniques o agafar l’autobús.
Amb funicular: connectat amb les línies L3 i L2 del metro. Cal caminar uns 15 minuts.

Deixa un comentari