Publicat el 05/07/2017

Aquesta xifra representa una pèrdua directa de 119€/dia i prop de 43.500€/any. El Consorci Sanitari del Maresme es compromet, així, amb l’objectiu del Parlament Europeu de reduir el malbaratament d’aliments a la meitat per a l’any 2025

En el marc de la política de responsabilitat social, l’àrea de Dietètica i Nutrició del Consorci Sanitari del Maresme (CSdM) s’afegeix als organismes que apliquen mesures per reduir el malbaratament del menjar. En el cas de Mataró, l’objectiu és adequar les dietes servides, tot cobrint les necessitats nutricionals i tenint en compte les preferències dels pacients, per tal de reduir un 14% el menjar que ara acaba a les escombraries.
L’estudi contra el malbaratament alimentari ha arrencat a l’Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena i s’estendrà a l’Hospital de Mataró.

Un repte d’abast europeu.
El malbaratament alimentari és un repte dels països industrialitzats. El Parlament Europeu calcula que cada habitant malbarata anualment 179 kg de menjar, xifra que s’estima que augmentarà en els propers anys fins arribar als 126 milions de tones en el conjunt de la Unió. Per aquest motiu, ja el 2012 l’Eurocàmara va definir l’objectiu de reduir el malbaratament d’aliments a la meitat per al 2025.

Objectiu del Pla de Salut de Catalunya.
Aquesta iniciativa del Consorci està alineada amb el Pla de Salut de Catalunya 2016-2020, que promou la reducció del malbaratament alimentari en els centres hospitalaris públics.

Un aliment que no s’aprofita.
A l’Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena se serveixen cada dia 87,7 kg de menjar als pacients hospitalitzats. Segons les dades que s’extreuen d’aquest primer estudi, però, els pacients acostumen a deixar en el plat un 44,4% del menjar, que es llença a les escombraries. Aquesta xifra suposa una pèrdua directa de 119€ al dia, és a dir, 43.500€ a l’any.

Donar resposta als gustos dels pacients.
A fi de reduir aquest malbaratament d’aliments, el CSdM estudia introduir canvis en les dietes per adequar-les als gustos i preferències dels pacients ingressats, sempre tenint en compte la qualitat nutricional. Entre d’altres aspectes, es proposen els canvis següents:
Concentrar les dietes energèticament substituint determinats aliments per d’altres amb major densitat nutricional
Reformular els aliments que se serveixen en el berenar i el ressopó

Evitar que el menjar acabi a les escombraries.
A banda, s’estan estudiant un seguit de mesures per garantir la nutrició dels pacients tot reduint el menjar sobrant:
Oferir el pa com a complement opcional
Millorar la presentació dels plats per fer-los més atractius i que vingui més de gust menjar-se’ls
Donar a triar entre diversos menús
Proposar diferents racions segons el sexe (les dones ingressades mengen, de mitjana, un 8% menys que els homes)

Innovador estudi a nivell internacional.
L’estudi és un dels primers a nivell internacional en incorporar la doble dimensió de la restauració sanitària:
1. Garantir els requeriments nutricionals dels pacients ingressats, que és la seva missió principal,
2. Minimitzar el residu alimentari, tot vetllant per la seva responsabilitat social i ambiental.

Per realitzar l’estudi s’han pesat els plats servits (primer, segon, postres i pa) a cada pacient de l’Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena durant tres dies abans i després de l’àpat. A més, tots aquells que havien consumit menys del 75% del menjar se’ls ha fet una petita entrevista per conèixer els motius de no acabar-se el plat.

El Consorci Sanitari del Maresme és una entitat pública formada pel Servei Català de la Salut, l’Ajuntament de Mataró i el Consell Comarcal del Maresme, que gestiona l’Hospital de Mataró, l’Antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, la Residència Sant Josep, i les àrees bàsiques de Mataró Centre i Cirera Molins (a Mataró) i la d’Argentona.

Deixa un comentari