Publicat el 24/05/2017

Ara, s’engega la segona fase de l’assaig clínic, que consisteix a connectar la cama protèsica, mitjançant un cargol, amb el fèmur, fent innecessari l’ús de l’encaix

Als països desenvolupats, entre el 80% i el 90% de les persones amb amputacions al fèmur són conseqüència de malalties vasculars (com la diabetis), però també es donen en casos d’accidents de trànsit o de càncer. L’estil de vida i l’alimentació fan preveure que les amputacions femorals es dupliquin de cara a l’any 2050.

Un disseny innovador. Davant d’aquesta realitat i amb l’objectiu de millorar la funcionalitat i qualitat de vida dels pacients que han patit una amputació, un equip multidisciplinar format per metges especialistes en rehabilitació, cirurgia vascular i traumatologia, ha impulsat l’implant Keep Walking, un dispositiu únic al món que permet que les persones amb una cama amputada a l’alçada del fèmur puguin recolzar el pes de la cama afectada, facilitant la seva mobilitat, autonomia i qualitat de vida. Aquest dispositiu s’ha desenvolupat en col·laboració amb l’empresa valenciana TEQUIR SL.
Investigació clínica:
1a fase. Desenvolupada entre l’abril del 2011 i el maig del 2016,ha consistit en la col•locació d’un implant femoral 100% interna, és a dir, col•locada directament dins de l’òs, a un total de vint-i-nou pacients d’arreu de l’Estat amb amputacions d’origen traumàtic, oncològic i vascular (21 de l’Hospital de Mataró, 3 de l’Hospital La Fe de València, 2 Hospital Virgen de la Macarena, 2 de l’Hospital Nuestra Señora de la Candelaria de Tenerife i 1 al Hospital Virgen del Rocío) amb edats compreses entre els 30 i els 87 anys.
Després d’un període de seguiment de catorze mesos un cop implantat el dispositiu, s’ha validat que gràcies a aquest innovador implant, els pacients poden recolzar el pes de la cama amputada dins l’encaix de la pròtesi, una acció que fins aleshores no podien realitzar per dolor i incomoditat.
Èxit dels primers resultats. Els assajos clínics, recentment presentats en el 16è congrés mundial de protèsica, celebrat a Sudàfrica i organitzat per la International Society for Prosthetics and Orthotics (http://www.ispoint.org/) demostren que:
– Els pacients intervinguts caminen una distància un 20%-25% superior, i ho fan amb més velocitat i amb major facilitat en sentir-se més còmodes i confortables
– L’índex de dolor per la pressió de l’encaix es redueix considerablement: del 2,6 al 0,4 (escala EVA)
– Augmenta un 22-25% el nombre d’hores diàries d’ús de la pròtesi
– Millora la condició física en general i augmenta la capacitat de control de la pròtesi externa
– Millora la densitat òssia del coll del fèmur
– Millora la seva qualitat de vida

Objectius de la segona fase; La pròtesi es cargola directament
L’Hospital de Mataró acaba d’engegar la segona fase de l’assaig clínic,amb quatre pacients als quals se’ls ha implantat l’extensió Keep Walking Advanced, un petit cargol que permet la connexió directa de la pròtesis externa al fèmur. L’assaig continua obert i admet pacients d’altres hospitals portadors de la primera fase. Entre els principals beneficis que s’esperen validar durant aquest assaig clínic destaquen:
– Millorar el confort de l’encaix de la pròtesi i disminuir la transferència de càrrega directa a l’os.
– Major llibertat i control de la pròtesi externa (pròtesi de cama) i del maluc
– Millorar l’ossiopercepció, és a dir, la sensibilitat del pacient de notar el terra que trepitja
– Evita tots els problemes inherents a l’ús de l’encaix convencional: la sudoració o hiperhidrosi,les lesions cutànies o irritacions a la pell del munyo, la fatiga del munyo…

L’Hospital de Mataró és un dels quatre centres del món que implanten pròtesis connectades directament al fèmur.

El Consorci Sanitari del Maresme és una entitat pública formada pel Servei Català de la Salut, l’Ajuntament de Mataró i el Consell Comarcal del Maresme, que gestiona l’Hospital de Mataró, l’Antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, la Residència Sant Josep, i les àrees bàsiques de Mataró Centre i Cirera Molins (a Mataró) i la d’Argentona.

Deixa un comentari