Publicat el 19/07/2017

És un dels 23 hospitals de Catalunya acreditats per l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) com a centre extractor d’òrgans

Des del 2009, l’Hospital de Mataró està acreditat com a centre extractor d’òrgans. Glòria Miró, metgessa del Servei de Medicina Intensiva, és la responsable de la coordinació de trasplantaments. A més, ella i el seu equip van introduir fa dos anys l’extracció d’òrgans després d’una aturada cardíaca controlada, el que s’anomena tècnicament donació en asistòlia.

En què consisteix la donació en asistòlia controlada?
És la donació que es produeix després que els professionals sanitaris, conjuntament amb la família, consensuen retirar el tractament de suport vital d’un pacient sense possibilitats de recuperació. Si el pacient tenia voluntat de donar i així ho manifesta la família, l’equip de coordinadors de l’Hospital de Mataró organitza l’extracció de forma programada, donat que es pot preveure en quin moment es produirà la parada cardíaca. Aquest tipus de donació és la que més ha crescuts en els darrers anys.
L’any 2016 un de cada tres donants cadàver vàlids a Catalunya va ser per mort en asistòlia, un 52% més que durant el 2015. Fins a la introducció d’aquesta tècnica, els donants cadàver eren únicament aquells que patien una mort cerebral.

Una de les complexitats del procés de donació d’òrgans, sigui en asistòlia o per mort cerebral, radica en què, depenent del número d’òrgans a extreure, sigui necessària la coordinació de fins a cinc equips de professionals de diferents centres que implantaran posteriorment l’òrgan.  1.300 persones a Catalunya, a l’espera de rebre un òrgan. I sense donant, no hi ha trasplantament. El factor clau és la correcta identificació del possible donant i, després, coordinar els diferents equips de treball implicats.
L’Hospital de Mataró compta amb la tecnologia i un equip humà especialitzat que explica que cada any es generin més de 400 donacions de sang, 5 extraccions d’òrgans, desenes d’extraccions de còrnies i més d’una vintena d’altres teixits.

Vols ser donant?
Tothom és donant potencial, encara que pateixi alguna malaltia i sense que importi l’edat. Per ser-ho, és suficient expressant la voluntat altruista de donar òrgans de forma verbal a la família i persones més properes. Més informació: trasplantaments.gencat.cat

El Consorci Sanitari del Maresme és una entitat pública formada pel Servei Català de la Salut, l’Ajuntament de Mataró i el Consell Comarcal del Maresme, que gestiona l’Hospital de Mataró, l’Antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, la Residència Sant Josep, i les àrees bàsiques de Mataró Centre i Cirera Molins (a Mataró) i la d’Argentona.

Deixa un comentari