Publicat el 05/11/2019

L’objectiu és millorar el confort, l’orientació i la regulació hormonal dels pacients. La llum es pot programar per imitar el cicle natural dia-nit, adaptant-se així al rellotge biològic de la persona

La Unitat de Cures Intensives (UCI) de l’Hospital de Mataró estrena un box amb llums LED graduables que permeten una il·luminació circadiària, ajudant així a mantenir el cicle nit-vigília i no alterar el ritme de la son. Es tracta d’una prova pilot per millorar el confort, l’orientació i la regulació hormonal dels pacients

Rellotge biològic. El ritme circadiari és el rellotge biològic que regula les hores de somni i de vigília. Nombrosos estudis científics demostren que la falta de llum estimula en el nostre organismo la producció de melatonina, que controla que el rellotge es posi a zero cada 24 hores i ens protegeix de malalties inflamatòries i de l’envelliment.
La nova il·luminació d’aquest box permet programar una seqüència de llum artificial que imiti el cicle natural dia-nit, reproduint les variacions horàries de la llum solar. La creació d’aquests entorns adaptats al rellotge biològic humà en els hospitals pot contribuir al confort i l’estat d’ànim dels pacients, i que els de llarga estada no pateixin desorientació, insomni o deliris.

Mecanismes moleculars que controlen el ritme circadiari, Premi Nobel. Ara fa dos anys que Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash i Michael W. Young van rebre el Nobel de Medicina 2017 pels seus descobriments dels mecanismes moleculars que controlen el ritme circadiari. Ells van ser els pioners en estudiar i comprendre com les nostres cèl·lules ajusten el seu ritme vital amb la cadencia natural dia/nit, fet decisiu per entendre com la contaminació lumínica és un potent pertorbador d’aquest ritme i, possible causant d’efectes sobre la salut.

Deixa un comentari