L’honorable Sr. Boi Ruiz, conseller de Salut de la Generalitat, ha inaugurat la nova unitat infanto-juvenil per a Trastorns de la Conducta Alimentària i Trastorns de Conducta d’ITA a Argentona | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 14/09/2012

El conseller de Salut Boi Ruiz ha inaugurat la nova unitat infanto-juvenil per a Trastorns de Conducta Alimentaria i Trastorns de Conducta de l’Institut de Trastorns Alimentaris (ITA) a Argentona. Fins ara, el centre d’ITA estava
ubicat a Cabrils, també al Maresme, però l’augment de pacients i l’obertura de nous programes de tractament han motivat el canvi a les instal·lacions d’Argentona.
El nou centre, amb 79 llits i 3.000 m2, suposa per ITA una ampliació i millora dels seus serveis i instal·lacions. L’hospital d’Argentona acull dos programes de tractament diferents: per pacients de trastorns alimentaris per adolescents i joves; i la Unitat de Trastorns de Conducta. Els pacients de cada programa es troben dividits en diferents espais de l’hospital, amb sales d’estar i teràpies de grup separades per mantenir la especificitat de cada tractament.
En el nou hospital s’ofereix assistència tant en règim d’hospitalització complerta com Hospital de Dia en tots els seus programes terapèutics.
El conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, ha destacat que “ITA representa un element essencial en l’atenció d’aquestes patologies, els trastorns de l’alimentació”. “No només hem de fer atenció quan es produeix la malaltia sinó donar resposta als factors de risc i les seves solucions”, ha afegit comentat la tasca que es realitza des de l’Institut amb les famílies.
Montse Sánchez, directora d’ITA, ha volgut posar de manifest que la nova unitat “te com a objectiu respondre a les necessitats i demandes actuals amb un compromís d’innovar, millorar i especialment adaptar-se a les noves manifestacions dels trastorns de la conducta alimentària”.


Programa de Trastorns de Conducta Alimentària
Dins dels seu programa de trastorns alimentaris, ITA acull a nens i joves fins a 21 anys, amb patologies com anorèxia, bulímia, Trastorn de Conducta Alimentària no Especificat (TCANE) obesitat.
Els pacients estan a la seva majoria en regim d’hospitalització, seguint un tractament molt personalitzat per cada un d’ells, amb un treball terapèutic format per sessions de psicoteràpia individual i de grup, tractament psiquiàtric i mèdico-nutricional, temps d’oci organitzat i tallers dedicats a tractar aspectes relacionats amb el menjar i la imatge corporal. En l’última fase del tractament, ITA introdueix estratègies del tipus rehabilitador per a cobrir una sèrie de necessitat com la integració social i laboral.
Tractament innovador dels Trastorns de Conducta
ITA també va crear al 2011 un programa pioner per a joves amb trastorns de conducta, on s’incideix en els comportaments antisocials i destructius i les conductes de violència filioparental
que presenten aquests malalts, bàsicament joves de fins a 18 anys. El tractament intervé de forma precoç en la evolució dels joves afectats, millorant a mig i llarg termini la seva integració social i minimitzant el risc de ser marginats i institucionalitzats. Es tracta no únicament d’una intervenció puntual i aguda en situacions de crisi sinó que persegueix un objectiu rehabilitador i d’autonomia personal del pacient. Durant el tractament, aprenen a controlar les seves emocions, augmenten la seva autoestima i habilitats socials com l’empatia o la relació amb els altres, i aprenen a desenvolupar un posicionament moral més madur i social.


Sobre ITAL’Institut de Trastorns Alimentaris (ITA) és una xarxa assistencial creada al 1998 per al tractament, formació e investigació de les alteracions de la conducta alimentaria. Actualment és
la principal institució privada a nivell estatal en l’atenció integral dels Trastorns de la Conducta Alimentaria (TCA), amb concert amb la majoria d’organismes públics pel tractament dels malalts. Es tracta del primer centre d’Espanya per número de places i pacients atesos, amb 171 llits entre els seus dos hospitals i pisos terapèutics i 689 pacients atesos l’últim any en règim d’hospitalització.

Deixa un comentari