Publicat el 04/11/2022

El Port d’Arenys acollirà, el cap de setmana del 4 al 6 de novembre, una trobada de vaixells històrics: la ‘Nao Victoria’, el ‘Galeón Andalucía’ i el pailebot ‘Pascual Flores’

 

 

 

Aquest estol de la Fundación Nao Victoria està fent una gira per la Mediterrània, coincidint amb la commemoració dels 500 anys de la primera volta al món que van protagonitzar Magallanes i Elcano. Aquesta trobada encaixa amb la programació d’actes de les Jornades Gastronòmiques Calamarenys, que se celebren fins al 15 de novembre.

La ‘Nao Victoria’ és la rèplica del navili que fa cinc segles, capitanejat per Magallanes i Elcano va protagonitzar la primera volta al món (1519-1522) i que justament el passat 8 de setembre s’ha commemorat la seva conclusió. La ‘Nao Victoria’ navega com a ambaixadora del V Centenari d’aquesta celebració. Un rèplica del navili feta amb un minuciós rigor històric en el qual s’han respectat tots els detalls de l’original. Des de la seva construcció, el 1991, ha realitzat importants singladures per tot el planeta.
Entre els anys 2004 a 2006 va completar la seva pròpia volta al món, solcant més de 26.000 milles nàutiques, fent escala a 17 països.

El galió Andalucía i el pailebot Pascual Flores
Des de divendres fins al diumenge a la tarda, el públic visitant també podrà pujar a bord del ‘Galeón Andalucía’, rèplica dels cèlebres galions espanyols que durant segles van unir Espanya amb Amèrica i el Pacífic. Un imponent navili de 55 metres d’eslora, amb 4 pals i 930 m² de superfície vèlica en les seves set veles. Un autèntic museu flotant de la nostra cultura marítima.

El tercer bastiment que recalarà al Port d’Arenys és el pailebot ‘Pascual Flores’, de 34 metres d’eslora, exemple dels últims grans velers de la Mediterrània, construït a Torrevella el 1917 per al pròsper comerç de la sal.
El pailebot Pascual Flores és germà bessó del pailebot Santa Eulàlia, que conserva el Museu Marítim de Barcelona. El pailebot Santa Eulàlia es va construir el 1918 a les drassanes Marí de Torrevella i va ser varat el gener de 1919 amb el nom de ‘Carmen Flores’, el nom de la filla de l’armador Pascual Flores, que per aquelles dates, en plena Gran Guerra, havia encarregat la construcció de tres pailebots per a les seves activitats comercials des de la costa alacantina.

Més activitats previstes al Port
Durant l’estada dels tres vaixells al Port d’Arenys, des de divendres fins al diumenge al vespre, hi ha diverses activitats programades al Moll per ambientar cadascuna de les èpoques relacionades amb els navilis que es podran visitar.
Hi haurà música marinera al Moll i el dissabte i diumenge també hi haurà la presència dels recreadors històrics del segle XVIII dels Miquelets de Catalunya. La golondrina ‘Marinada’ farà les sortides pel Port amb música que fa aquests caps de setmana de Calamarenys.

L’accés als vaixells requereix el pagament d’una entrada que es pot comprar en línia (on-line) o al mateix Moll.
El pailebot ‘Pascual Flores’ té previst fer unes sortides que anomenen bateigs de mar” i que cal reservar prèviament.

L’estada de l’estol de la Nao Victoria també coincideix amb la celebració, aquest cap de setmana, del Gran Premi de Vela Principat d’Andorra, amb un gran nombre de regatistes en diverses categories: Optimist G1 i G2, Europa, 420 ILCA 7, 6 i 4 i Creuers.

Dossier informatiu sobre l’estol de la Fundació Nao Victoria: dossier_de_premsa_festival_arenys.pdf

 

Redacció
Imatge i font: Ajuntament d’Arenys de Mar

Deixa un comentari