Publicat el 15/03/2019

Es tracta d’una obra participativa de l’artista Marcel·lí Antúnez, conegut pel seu treball a la Fura dels Baus, i en la que hi han participat pacients de Salut Mental

Durant els mesos d’octubre i novembre, prop d’un centenar de persones van col·laborar en la construcció d’aquesta escultura: usuaris d’entitats de l’àmbit de la salut mental com el Consorci Sanitari del Maresme, AlterArte i Les Corts Centre d’Higiene Mental; alumnes de Belles Arts i de la Llotja de Barcelona i estudiants de batxillerat artístic de diversos centres de Mataró.
Es tracta d’una peça colossal, composta per caps de totes les mides i colors, que s’apilen de forma endreçada sobre una estructura que recorda un pati de butaques. Cada col·laborador va treballar aquests retrats sota una consigna autobiogràfica, afegint-hi frases, que pengen d’uns banderins als laterals de l’escultura, relacionades amb la seva situació i vivències diàries.
L’obra Milcaps s’exposa, des d’avui, a l’Hospital de Mataró (pati interior del Soterrani 1). L’exposició està produïda per la Fundació Setba amb la col·laboració d’AlterArte i l’Ajuntament de Mataró.

Els objectius d’aquest projecte han estat:
– La desestigmatització de la malaltia mental
: els usuaris dels diferents centres de Salut Mental que han participat han compartit la feina amb estudiants de Batxillerat i alumnes d’Escoles de Belles Arts. Això ha ajudat, sobretot entre els estudiants més joves, a treure’ls possibles prejudicis sobre la malaltia mental.

– Apoderament dels participants: el fet de treballar colze a colze amb un artista de renom com Marcel.lí Antúnez ha reforçat l’autoestima dels participants i han conegut la possibilitat d’utilitzar l’art com a mitjà d’expressió.

– Treball en equip: el projecte dóna importància tant a la peça individual de cadascú com al conjunt total que forma l’estructura final. S’ha intentat que les persones que conviuen amb trastorns mentals s’obrissin a la resta de companys i interactuessin amb ells.

– Sensibilització de la població: l’exposició de l’obra en llocs públics ajuda a sensibilitzar a la població, que descobreix un projecte rere una escultura artística i el poder de transformació social que té l’art.

Milcaps forma part d’una sèrie de monuments públics efímers de construcció popular, que l’artista Marcel·lí Antúnez treballa des de l’any 2014. L’escultura quedarà exposada a l’Hospital de Mataró fins al mes de juny i la nit de Sant Joan es cremarà a la platja de la ciutat, tot i que potser alguns dels caps s’indulten.

El Consorci Sanitari del Maresme és una entitat pública formada pel Servei Català de la Salut, l’Ajuntament de Mataró i el Consell Comarcal del Maresme, que gestiona l’Hospital de Mataró, l’Antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, la Residència Sant Josep, i les àrees bàsiques de Mataró Centre i Cirera Molins (a Mataró) i la d’Argentona.

Deixa un comentari