Publicat el 15/11/2016

L´entrada a registre de la interposició del recurs dels pares i mares d´alumnes de l´escola Mar Nova d´Educació Infantil i Primària de Premià de Mar suposa l´inici d´accions legals com a via que permeti que un Tribunal es pronunciï sobre el futur de la línia de P3 i assegurar l´aplicació de la moratòria d´almenys un any sobre la decisió de tancar aquesta línia educativa i deixar en suspens el tancament de l´escola tal i com instava la Comissió d´Ensenyament del Parlament de Catalunya. 

La interposició del recurs permet demanar la suspensió cautelar del tancament fins que es dicti algun tipus de sentència. 

Amb la formalització d´aquest recurs, l´AMPA de l´escola Mar Nova pretén que es valori sobretot el greuge que suposaria el tancament d´un centre emblemàtic i pioner en el seu model pedagògic, ja que la Mar Nova és centre escolar considerat un referent pedagògic i educatiu a la comarca del Maresme i aquesta decisió «suposaria vulnerar de forma evident el principi de pluralitat, que és un dels pilars fonamentals del nostre sistema educatiu», afirma l´advocat del Col·lectiu Ronda, Marc Vilar, que és qui representa als pares i mares en tot aquest procés. 

El recurs arriba tres mesos després de la nul·la resposta al requeriment que el passat mes d´agost l´AMPA feia al Departament d´Ensenyament de la Generalitat per demanar que fos revocada la seva decisió pel curs 2016-2017 de tancar la línia de P3 possibilitant la preinscripció, així com la del tancament posterior del centre i la seva integració a una altra escola del municipi i que al mateix temps s´adoptessin mesures adequades per garantir la continuïtat del model educatiu. 

Un tancament no justificat 
La principal argumentació de l´Administració per justificar la dràstica decisió ha estat sempre la davallada en la xifra d´alumnes matriculats a P3 que, pel curs 2016/2017, havia estat d’11 peticions. Al mateix temps, des del Departament d´Ensenyament s´esgrimia el fet que 32 famílies de l´Escola Mar Nova havien presentat sol·licituds per escolaritzar els seus fills i filles en altres centres. Tot i així, l´AMPA de l´escola considera que la decisió és completament arbitrària, ja que segons expliquen, la sortida d´alumnes cap a altres centres coincideix amb un canvi en la direcció del centre que va comportar l´arribada d´un equip directiu imposat per l´Administració que no va encaixar amb el model educatiu de l´escola i va entrar en discrepància amb la comunitat docent i social del centre. A més, insisteixen que no s´han tingut presents circumstàncies particulars de pares i mares d´alumnes que abandonen l´escola com ara, per exemple, famílies que s´han traslladat a altres municipis per raons laborals, tot recordant que el nombre de sol·licituds de matrícula rebudes per aquest mateix curs era de 27. 
«Denunciem la desproporcionalitat de la decisió de tancar una escola plena en tots els cursos perquè un any, un sol any, hi ha hagut baixa preinscripció sense valorar els motius que l’han causat», afirma Jaume Mora, president de l’AMPA de la Mar Nova. Justament els naixements el 2013 van fer una davallada, però el 2014 van tornar a recuperar nivells d´anys anteriors i «26 famílies ja han signat un document manifestant la seva intenció d´inscriure els seus fills i filles al futur P3 de la Mar Nova si continua oberta, el que demostra la demanda real existent». Aquestes signatures formen part de la petició de suspensió cautelar que el col·lectiu Ronda ha fet arribar al tribunal. 

El passat mes d´agost, amb l´assessorament de Col·lectiu Ronda, és quan l´escola va requerir formalment a la Generalitat que s´aturés el procés de tancament atès que el propòsit del Departament d´Ensenyament era el de tancar de manera immediata la línia de P3 i la totalitat del centre durant el curs 2017/2018 sense obtenir resposta. A mitjan mes d´octubre passat, l´AMPA compareixia a iniciativa pròpia a la Comissió d´Ensenyament del Parlament que va aprovar instar al govern, amb els vots en contra de Junts pel Sí, a aplicar la moratòria de la decisió de tancament, almenys per al curs 2017/2018 a l´espera d´iniciar un procés negociador i participatiu que inclogués, a banda de l´Administració, els pares i mares de l´escola, la comunitat educativa i l´Ajuntament de Premià de Mar. De fet, en el mateix sentit de la resolució, el ple de l´Ajuntament de Premià de Mar, governat per Junts pel Sí, havia aprovat per unanimitat una declaració d´oposició al tancament mesos abans. 

Suports de tota la comunitat 
L’AMPA de l’Escola Mar Nova de Premià de Mar va endegar fa un mes una campanya a la plataforma de crowdfunding elmeugradesorra.org per recaptar diners per pagar part del contenciós administratiu contra la Generalitat i ja ha aconseguit el 83% del total amb 105 donatius: 
http://www.elmeugradesorra.org/ca/repte/12379/salvem-la-mar-nova-una-escola-publica-innovadora 

A més de la resolució del Parlament de Catalunya i diverses mocions de l’Ajuntament de Premià de Mar en ple, la reivindicació de les famílies de la Mar Nova compta amb el suport de les altres AMPES de la població, l’Assemblea Groga, la Plataforma per a l’Educació Pública de Premià de Mar, el Moviment Educatiu del Maresme, la Plataforma en Defensa de l’Educació a Mataró, la FAPAC (Federació d’AMPES de Catalunya), els sindicats USTEC-STES, CGT, CCOO i les formacions polítiques municipals Crida Premianenca, la Coalició d’Esquerres, Ciutadans, Partit Popular i Partit Socialista de Catalunya. 

Un centre pioner amenaçat 
El futur del projecte de l´escola va quedar en entredit el passat mes de maig de 2016 amb la comunicació al Consell Escolar de l´escola Mar Nova de la decisió presa pel Departament d´Ensenyament de tancar la línia de P3 pel curs 2016/2017 i amb posterioritat tot el centre, integrant els alumnes a una altra escola del municipi. 

A banda de despoblar tot el vessant Est del municipi de Premià de Mar de centre educatius, el tancament també suposaria esborrar tota la tasca pedagògica feta fins ara per aquest centre i que es considera innovadora i pionera. L´escola Mar Nova va obrir les seves portes l´any 2008 fruit del compromís d´un grup de professionals de l´educació i una comunitat de pares i mares amb voluntat d´impulsar un centre que apostés per una metodologia pedagògica singular i en sintonia amb l´esperit que actualment impulsa el programa Escola Nova 21 que agrupa 26 centres docents a tot Catalunya i que ha obtingut el reconeixement d´institucions tan prestigioses com el Centre UNESCO a Catalunya, la Fundació Jaume Bofill o la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). 

Deixa un comentari