Publicat el 05/04/2018

La ciutat organitza una “favatada” popular pel 14 d’abril. La regidoria i l’Associació de Restauradors de Valls són els impulsors d’aquesta primera jornada gastronòmica dedicada a les faves

Valls acomiada la temporada del calçot i dona la benvinguda a la de la fava. Si bé la ciutat del calçot és molt coneguda per aquest producte de la terra, productors, restauradors i Ajuntament també volen donar a conèixer un altre conreu d’horta molt propi del territori.
Per aquest motiu, han organitzat una “favatada” popular pel dissabte 14 d’abril, una celebració en la que s’ha previst que se serveixin més de 800 plats de faves a la catalana a un preu popular de 2 euros.
Serà una festa de caire familiar en la qual hi prendrà part el gegantó infantil Lladrefaves i on es presentaran els nous vins de la cooperativa: “La Pera” i “Kesse”.
D’altra banda, setze restaurants de Valls incorporaran a les seves cartes plats amb la fava de protagonista, del 9 al 23 d’abril. L’objectiu és posar en valor la cuina d’aquest típic llegum. “Valls ja té el reclam més que consolidat de la calçotada, però vam creure oportú aprofitar un altre dels productes estrella, les faves, que just comencen quan acaba la temporada del calçot, i crear aquest esdeveniment nou dins del panorama gastronòmic de la ciutat, i que alhora ens reivindica i posiciona com a ciutat referent de la gastronomia del Camp de Tarragona i al voltant de l’horta”, ha explicat el regidor de Comerç i Turisme de Valls, Òscar Peris.

La regidoria i l’Associació de Restauradors de Valls són els impulsors d’aquesta primera jornada gastronòmica dedicada a les faves que vol posar en valor la cuina d’aquest llegum, les seves propietats i la varietat de plats i receptes que giren al seu voltant. El punt àlgid serà la celebració de la Favatada. La festa tindrà lloc a partir de les onze del matí al Pati amb música, inflables i animació infantil. Amb la degustació es regalarà un plat de record de la jornada. “Sempre ens hem dedicat al cultiu d’horta; ara hem acabat una temporada molt important, que és la del calçot, i ara comença la fava i el pèsol; de tota la vida que s’ha produït fava a les hortes de Valls, nosaltres en fem cinc o sis varietats, i des de fa una setmana hem començat a collir la més primerenca, que és la reina mora, i ara d’aquí poc serà la d’aigua dolça, la típica de Valls “, ha dit Francesc Mateu, productor local.

Durant la presentació de la jornada, que s’ha presentat aquest dimecres en un camp de faveres de l’Alt Camp, s’han ressaltat les propietats de les faves, un llegum amb un alt contingut d’aigua i poques calories, a més d’aportar molta fibra, potassi i fòsfor i un impacte positiu en prevenir malalties cardiovasculars. La temporada de les faves dura entre dos i tres mesos. Cada varietat se l’associa sovint a un tipus de cocció i emplatat.

Setze maneres diferents de cuinar faves
La Mostra de Cuina de les Faves als restaurants arrencarà abans, en concret el dia 9 d’abril i s’allargarà fins al 23. Durant aquestes dues setmanes, 16 restaurants incorporaran a les seves cartes un plat diferent amb faves en una Mostra que posarà en relleu la gran varietat de receptes de la cuina que giren al voltant de les faves, des de propostes més tradicionals fins a atrevides i noves aportacions gastronòmiques.

ACN Valls

Deixa un comentari