Publicat el 14/01/2023

Un cop acabades des obres i coincidint amb el primer aniversari de funcionament del M|A|C Presó, el diumenge 22 de gener se celebrarà l’acte oficial d’inauguració de l’edifici

 

 

 

La celebració d’inauguració de la Presó començarà a les 11 h amb l’obertura de portes. A les 11.30 h s’oferirà una visita guiada a l’equipament a càrrec d’Albert Güell. L’historiador donarà als assistents detalls claus d’aquest edifici declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), amb una passejada des del vessant més social, per descobrir-ne curiositats, episodis sinistres o detalls quotidians.
A les 12.30 h serà el moment dels parlaments institucionals, que donaran pas a l’acció Food Sculptures #1: pa amb vi i sucre a càrrec de Tiberi Club. Al pati de La presó cambrers enfilats damunt unes tarimes oferiran al públic un menú senzill, convertint-los a ells i les seves accions en vertaderes obres d’art.

Des del 22 de gener la porta principal d’entrada a la seu del M|A|C (Mataró Art Contemporani) serà per la Muralla de La Presó. Dins es podrà continuar visitant les diferents sales en les quals s’exposa l’activitat del M|A|C, i, gràcies a les últimes obres, la recuperació de l’escala en el sentit original permet accedir a la primera planta (encara per reformar) i sortir a la coberta.

Una mica d’història
La Presó de Mataró és una construcció de gran rellevància en la història de l’arquitectura penitenciària contemporània. Construïda per l’arquitecte Elies Rogent (1821-1897), constitueix el primer exemple d’aplicació del model panòptic a l’Estat espanyol, que segueix de forma directa els corrents penitenciaris reformistes europeus de l’època.
La Presó, de planta panòptica, es va inaugurar l’any 1863. Les dependències de La Presó són múltiples i tant la seva morfologia com els seus usos han anat variant amb el pas del temps. L’interior resulta ara molt diferent respecte als plànols originals.
Considerat un dels edificis de més valor patrimonial de la ciutat, la importància i significació de la ciutat, la importància i significació de La Presó va més enllà de la seva arquitectura. L’edifici és, a la vegada, subjecte i testimoni dels batecs convulsos dels segles XIX i XX a Catalunya.
L’any 2001 l’edifici va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) per la Generalitat de Catalunya en la categoria de monument històric i part de l’edifici es va cedir com a seu de tres entitats: els Armats de Mataró, la Colla Castellera Capgrossos i la Societat  Columbòfila Missatgera. Els anys 2007 i 2008 altres entitats locals vinculades a la cultura van poder fer ús de l’espai per a desenvolupar les seves activitats, com l’Associació de Pessebristes, l’Associació Sant Lluc per l’Art, el Cor Madrigalista i els Equips de Suport.
L’any 2015, el mal estat de la coberta va obligar a reubicar les entitats que utilitzaven espais a La Presó.
El 2017 el Govern municipal va aprovar el nou projecte d’usos per a La Presó de Mataró com a espai dedicat a les arts i que esdevingui la nova seu del M|A|C. El 2018 es van fer jornades de portes obertes abans d’iniciar les obres de reforma de la planta baixa.

Les obres
Des del 2015 l’Ajuntament ha fet diferents intervencions a l’edifici de La Presó per un import conjunt de 762.209,32 €.
El 2015 es va fer la reparació de cobertes i baixants, finançat per la Xarxa de Governs Locals 2012-2015 de la Diputació de Barcelona; el 2016 es va substituir la coberta d’una part de l’edifici, amb subvencions de la Diputació de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; el 2017 es va instal·lar un armari de comptadors elèctrics; l’adequació de la planta baixa es va fer durant el 2019 i va comptar amb una subvenció del programa complementari de reforma i millora d’equipaments locals de la Diputació de Barcelona.
La darrera actuació ha estat el 2022 amb les obres de reforma interior per recuperar el nucli de comunicacions original, incorporant una escala des de la planta baixa fins a la planta coberta, i un ascensor de la planta baixa a la primera per fer accessible l’edifici. En aquest cas s’ha rebut una subvenció de 94.032,74 € del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana dins el Programa 1,5 % Cultural de Conservación de Patrimonio Histórico Español, i també una subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya dins la convocatòria 2019-2021 per obres de restauració i conservació d’immobles de notable valor cultural per import de 28.495 €.

Redacció
Imatge i font: Ajuntament de Mataró

 

Deixa un comentari