Publicat el 03/08/2021

Els tallers s’han començat a fer a Mataró, són gratuïts i s’organitzen fins a finals de setembre. està previst fer edicions en línia de les sessions

Des del mes de juny, professionals de l’atenció primària de la Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut (ICS) estan impartint tallers d’alfabetització digital dirigits a població d’entre 55 i 80 anys.
Aquests cursos, de quatre sessions cadascun, tenen com objectiu empoderar la gent gran en l’ús de les TIC en l’àmbit de salut, per ser un col·lectiu especialment vulnerable davant continguts falsos publicats a internet i les xarxes socials.
La millora de les habilitats en aquests entorns virtuals pretén disminuir l’anomenada bretxa digital, fet que esdevé clau en un context com l’actual. Com també ho és el foment del pensament crític.
Per això, a les persones que assisteixen al taller se’ls faciliten eines per detectar aquells continguts sobre medicina que es basen en l’evidència científica en contraposició a informacions falses que poden tenir efectes negatius en la salut si se’ls hi dona credibilitat.
A més, també es tracta la comunicació digital amb el centre de salut i s’explica el funcionament de La Meva Salut i l’e-consulta.

Inscripcions i informació
Els tallers són gratuïts, tenen un aforament limitat a 10 assistents per grup i cal inscriure’s-hi prèviament mitjançant una de les següents opcions:

   – Per telèfon al 93 415 33 38 de 9 a 14h
   – Per email a citizen@idiapjgol.info
   – Per whatsapp al 634 69 34 35

Els organitzadors obren edicions a mesura que reben inscripcions. Per tant, les persones interessades en apuntar-s’hi poden consultar a través d’aquestes tres vies de contacte quines seran les properes dates d’inici de les sessions.
Està previst que s’organitzin edicions fins a finals de setembre, amb possibilitat de fer-ne més enllà d’aquest termini segons la demanda d’inscrits i la resposta de la població.

Aquesta activitat es pot realitzar de forma presencial o virtual. Fins ara, totes les edicions s’han realitzat a les instal·lacions del CAP Ronda Prim, i el grup organitzador treballa en poder fer-los a altres CAP de Mataró, per facilitar l’accés al curs a més població.
Però existeix la possibilitat de traslladar les sessions a un entorn en línia, en funció de la demanda que tingui aquesta altra modalitat.
Per a qualsevol consulta al respecte, la persona interessada pot contactar a través dels mateixos telèfons i correu electrònic facilitats anteriorment.

 Projecte Citizen Hackt
Aquests tallers formen part del projecte Citizen Hackt, liderat per la metgessa de família Pilar Montero, del CAP La Riera de Mataró de la Metropolitana Nord, i investigadora principal del grup GRIDAES (Grup de Recerca en Intervencions i Determinants Associats a l’Envelliment Saludable) de l’IDIAPJGol.
Aquest projecte neix amb el propòsit d’adaptar i escalar a nivell municipal un altre que es va fer a nivell europeu (amb recerca col·laborativa entre professionals d’Espanya, França i Polònia) i en el qual també va participar el grup investigador de la Metropolitana Nord. L’objectiu base era el mateix: promoure estils de vida saludables per mitjà de l’adquisició d’habilitats i coneixements a través d’eines TIC, fonamentalment telèfons intel·ligents i aplicacions.
Ara, amb els tallers, es va un pas més enllà d’aquest projecte embrionari, i s’inclou el foment del pensament crític entre els objectius dels tallers.

El projecte Citizen Hackt: Empoderament de persones grans en l’ús de les TIC en l’àmbit de la salut, es fa amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnologia – Ministerio de Ciencia e Innovación.

3 d’agost de 2021
A l’àrea Metropolitana Nord de Barcelona, l’Institut Català de la Salut (ICS) gestiona els dispositius d’atenció primària de les comarques del Barcelonès Nord, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.
En aquestes comarques, els serveis de l’ICS ofereixen assistència a més d’1.400.000 persones pertanyents a 70 municipis. Els professionals que hi treballen formen un total de 64 equips d’atenció primària i 37 unitats assistencials de suport, i estan repartits en 107 centres de salut.
Trobareu més informació a: http://primaria.icsmetropolitananord.cat
Seguiu-nos a les xarxes socials twitter.com/apicsmetronord i facebook.com/apicsmetronord

Font: Salut/Institut Català de la Salut

 

Deixa un comentari