Publicat el 25/02/2020

A Espanya moren cada any 3.000 persones per infeccions causades per bacteris resistents

Existeixen molts falsos mites al voltant dels antibiòtics, el més comú és creure que curen els refredats. Un bacteri pot mutar i fer-se resistent a un antibiòtic i, quan això passa, el medicament no fa efecte.
L’ús abusiu i no controlat d’aquests medicaments fa que augmenti el nombre de bacteris resistents. Per tant, augmenta la probabilitat que una persona pugui infectar-se amb un tipus de bacteri per al qual no hi ha tractament.
A Espanya moren cada any 3.000 persones per infeccions causades per bacteris resistents i, si no es prenen mesures urgents, l’any 2050 es convertirà en la primera causa de mort del planeta.

Des del Consorci Sanitari del Maresme treballen per conscienciar a la població de la importància de fer un ús prudent dels antibiòtics:

  • Prenent-los només sota prescripció mèdica
  • Respectant la dosi i la durada dels tractaments
  • No utilitzant els que han sobrat d’altres vegades i no compartint-los amb ningú

També és important prevenir les infeccions:

  • Rentant-se les mans amb freqüència .
  • Evitant el contacte amb persones malaltes
  • Mantenint al dia les vacunes

Falsos mites. El 36% dels espanyols creu que els antibiòtics curen els refredats. A part d’aquesta, hi ha altres falses creences sobre els antibiòtics que afecten el seu ús correcte per part de lapoblació:

– Curen totes le infeccions: No són efectius en les infeccions causades per virus, com els refredats.
– Cal tractar la febre sempre amb antibiotics:
Hi ha molts procesos febrils que no tenen orígen bacterià.
– Com més fort millor: No n’hi ha de més forts que d’altres, cada infecció s’ha de tractar amb el més adequat.
– Els tractaments llargs són més efectius: La durada depèn del tipus d’infecció. Allargar el tractament, si no cal, no és més efectiu.
– Només qui n’abusa es fa resistent: Son els bacteris que es tornen resistents als antibiotics, no les persones.
– S’han de prendre sempre en casos d’urgencia: En casos d’infecció lleu, és aconsellable deixar treballar el propi sistema de defensa.

Consum a Espanya. Tot i que el consum ha disminuït lleugerament en els últims anys, encara som un dels països europeus que més antibiòtics consumeix. Segons dades del Plan Nacional frente a la Resistencia a los Antibióticos (PRAN), el 42% dels espanyols ha pres antibiòtics l’últim any i el 5% ho ha fet sense prescripció mèdica.

Consorci Sanitari del Maresme

l

Deixa un comentari