Publicat el 24/02/2022

La sala de les Botes, vestíbul principal del Centre Cultural Calisay, acull el que va ser durant un segle el rellotge que va marcar les hores i la vida d’aquest municipi

 

 

El rellotge s’ha restaurat després de rescatar-lo del seu emplaçament dalt del campanar i s’ha situat en una estructura de fusta. Aquest matí, l’artesà rellotger Bartomeu Rocabert que s’ha fet càrrec de la restauració l’ha deixat llest per ser exposat. El Museu d’Arenys s’ha fet càrrec del seguiment d’aquest procés i la seva museització.

Rellotge mecànic de campanar

Aquest rellotge va ser fabricat i instal·lat al campanar de l’església d’Arenys de Mar l’any 1893 per l’empresa francesa Prêtre Père et Fill de Rosureux al preu de 1.400 francs de l’època.
Fa unes dècades va ser substituït per un d’electrònic que és el que actualment està en funcionament i l’antic va quedar tancat al seu armari dalt del campanar.

Es tracta d’un rellotge de campanar mecànic de tipus horitzontal amb dos engranatges diferenciats. Mecànicament, un engranatge controlava el moviment del rellotge públic a l’exterior del campanar i l’altre engranatge controlava i feia possible els tocs a les campanes, de les hores i dels quarts. El rellotge es trobava protegit dins un armari per sota el nivell de les campanes.

L’adquisició del rellotge, l’any 1893, pel consistori de l’alcalde Bonvanetura de Pol, va requerir d’un complet procés administratiu, amb la redacció d’uns plecs tècnics molt detallats i un procés de subhasta pública. Aquest expedient i tot el procés està recollit en aquest document de l’Arxiu Històric Fidel Fita (veure PDF

 

Redacció
Imatge i font: Ajuntament d’Arenys de Mar

 

Deixa un comentari