Publicat el 25/07/2016

L’alcalde de Vilassar de Mar, Damià del Clot, va signar, juntament amb els alcaldes de Vilassar de Dalt, Xavier Godàs, de Premià de Dalt, Josep Triadó, de Premià de Mar, Miquel Buch, de Cabrils, Lina Morales i de Cabrera de Mar, Jordi Mir, la “Declaració de Sant Mateu-Burriac”, amb l’objectiu de treballar per a preservació i el desenvolupament dels espais agrícoles i industrials de la Vall de Sant Mateu-Burriac, que s’estén entre les sis poblacions.

La signatura de la declaració va tenir lloc en el transcurs de la roda de premsa que es va realitzar a la Cooperativa Agrícola de Vilassar de Mar. L’alcalde de Vilassar de Mar, la població amfitriona, ha obert i ha conduït la roda de premsa, tot agraint a la Cooperativa la cessió de l’espai, destacant que per la seva trajectòria històrica i per la lluita per la defensa del sector agrícola la Cooperativa “esdevé el precedent del que és i vol ser la declaració de Sant Mateu-Burriac”. 

Del Clot ha assenyalat que la Vall de Sant Mateu-Burriac és una zona “d’influència econòmica que té una realitat paisatgística, cromàtica i urbanística que la fan única al país”. L’alcalde ha explicat que el marc d’activitats que es desenvolupen en aquesta zona és del sector agrícola, la planta i flor tallada i altres activitats relacionades, i també hi trobem una gran zona industrial que es situa en els voltants del Camí del Mig i que corre en paral·lel a l’autopista. L’alcalde ha recordat que els sectors agraris i industrials han patit una severa transformació als darrers anys i que aquesta transformació, que ha canviat el paisatge, l’urbanisme i les connexions (camins i carreteres) “no ha vingut acompanyada per un marc d’ordenació per part de les administracions públiques”. Del Clot ha destacat que “actuar sobre aquestes dues activitats vol dir treballar per preservar el territori, vol dir respectar-lo, vol dir allunyar-lo d’activitats, en definitiva, inherents a l’especulació urbanística”

La roda de premsa va continuar amb la intervenció dels altres alcaldes i la darrera part va estar per respondre les preguntes dels mitjans de comunicació que hi van estar presents. 

La “Declaració de Sant Mateu-Burriac” està integrada per cinc punts. 

En el primer, els consistoris proposen, durant els propers mesos, en l’àmbit dels espais agrícoles industrials de la Vall de Sant Mateu- Burriac, establir unes directrius comunes de regulació que siguin compatibles amb la preservació de l’entorn, que alhora permetin un desenvolupament i impuls de l’activitat econòmica agrícola i industrial i també avaluar com harmonitzar les ordenances municipals. 

Pel que fa al segon punt, els consistoris avaluaran quin ha de ser l’instrument urbanístic més adequat per a regular les activitats agrícoles i industrials d’aquesta zona i que sigui estable i jurídicament permeti adaptar els planejaments dels municipis integrants. L’objectiu és disposar d’un marc regulador comú per a regular aquestes activitats. Aquest instrument s’elaborarà a partir de les directrius que s’estableixin en els propers mesos i es destinaran els recursos econòmics i tècnics per a poder-lo elaborar. 

En el tercer punt, els ajuntaments destinaran els recursos econòmics i tècnics que tinguin al seu abast per fer realitat la millora dels vials de la zona i la comunicació entre els municipis. 

Pel que fa quart punt, es marca com a objectiu coordinar una estratègia comuna per atreure inversions que dinamitzin l’espai industrial de la zona, crear llocs de treball i desenvolupar una xarxa d’activitat econòmica conjunta. Els ajuntaments, per tant, es comprometen a cercar tots aquells elements comercials i estratègics per crear una marca comuna que singularitzi aquest indret com a potencial centre de desenvolupament de l’activitat econòmica de qualitat.

El cinquè punt, assenyala com a objectiu preservar, protegir, conservar i millorar la natura i el territori. Els consistoris es comprometen a treballar per adaptar la necessitat de regulació i promoció econòmica amb  les necessitats de respectar el territori. 

Deixa un comentari