Publicat el 26/09/2021

L’Àrea de Sanitat i Salut Pública de l’Ajuntament ha coordinat les tasques d’extracció de manera controlada del niu, que han anat a càrrec de l’empresa especialitzada BSCP

Aquest passat dimarts s’ha retirat un niu actiu de vespa asiàtica, que s’havia format en un arbre del carrer Avets. Per fer aquesta operació, l’Ajuntament ha hagut de contractar una gran plataforma elevadora, ja que el niu es trobava a una alçada molt gran i de difícil accés.
Dies abans, veïns de la població van avisar de la presència d’aquest rusc de grans dimensions, però no s’ha pogut procedir a retirar-lo de manera controlada fins avui, per la complexitat de l’operació. Des de l’Ajuntament volem agrair la col·laboració ciutadana, que és clau per al control d’aquesta espècie invasora.

Recordatori: l’Ajuntament procedeix a l’extracció d’aquests nius sempre que es trobin a l’espai públic o en terrenys municipals. En cas que se’n trobin en un espai privat correspon a la propietat fer-se càrrec de la retirada. Sigui com sigui, cal contractar una empresa especialista i homologada per a aquests tipus de serveis.

Què és la vespa asiàtica?
La vespa asiàtica (Vespa velutina nigrithorax) és una espècie invasora que viu originàriament a la Xina, el nord de l’Índia i Indonesia. Va introduir-se a finals del 2004 a França, al port de Bordeus, a través d’un container que venia de la Xina. Posteriorment es va estendre per tot el sud de França i l’any 2007 ja s’estimava que hi havia milers de nius. S’estima que la velocitat d’expansió ha estat de 100 km/any.
Els adults s’alimenten de líquids dolços (nèctar i mel) i també de fruita madura. Les larves s’alimenten d’abelles i d’altres tipus d’insectes que són capturats pels adults i transportats als nius.
La vespa velutina instal·la els seus nius, preferentment, a les branques altes dels arbres, tant a les zones urbanes com agrícoles o boscoses. Aprofita les valls fluvials i evita les poblacions pures de coníferes.
No és especialment agressiva per a les persones però captura moltes abelles i és un problema afegit per a l’apicultura.

Per a més informació sobre la vespa asiàtica i el seu comportament podeu prémer el següent ENLLAÇ

Redacció
Imatge i Font: Ajuntament de Sant Vicenç de Montalt

 

Deixa un comentari