Publicat el 27/10/2019

L’estudi de la recollida de FORM (fracció orgànica) durant el tercer trimestre mostra que dels 263,27 kg de matèria orgànica totals, un terç d’ells corresponen a residus que no toquen

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha comunicat a l’Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres que la caracterització del tercer trimestre pel que fa a la classificació de la matèria orgànica del municipi ha evidenciat que cal una millora important en el reciclatge del FORM (fracció orgànica).

A l’estudi esmentat, es mostra com dels 263,27 kg d’orgànica totals recollits, un 66,1% respon a  FORM, i un 33’11% a impropis; és a dir, a restes que s’haurien de reciclar en altres contenidors, com són per exemple diversos envasos, restes de poda o càpsules de cafè.

A més, des del consistori alerten que barrejar la FORM amb altres tipus de residus suposa una penalització econòmica pel municipi. L’orgànica es recull i es porta a Granollers, on en fan el triatge. El que no són restes orgàniques es torna a transportar a Mataró per a ser incinerat. Aquest procés suposa un sobrecost de manipulació i de transport, alhora que genera més contaminació.

Cal recordar, també, que la matèria orgànica és una de les fraccions de recollida selectiva on s’han d’abocar restes de menjar i altres tipus de residus biodegradables, com són aliments malmesos, closques, escuradents de fusta, flors, gespa, infusions, llumins de fusta, paper de magdalenes, pinyols, taps de suro, restes de menjar, terra de plantes o tovallons de paper brut. Pel que fa al cafè no s’hi poden abocar les càpsules senceres –a  no ser que a l’etiqueta indiquin que són compostables– però si el filtre o el marro.

D’altra banda, l’Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres vol aprofitar també per animar als veïns a fer autocompostatge a la llar. D’aquesta manera, i registrant-se a l’Ajuntament a través de l’OAC (Oficina d’Atenció al Ciutadà), es pot arribar a obtenir un descompte del 25% en la taxa d’escombraries.

Deixa un comentari