L’Ajuntament de Badalona posa en marxa un projecte pioner a Catalunya per fer un seguiment de les poblacions de l’escarabat morrut de les palmeres | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 08/10/2012

L’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Badalona ha instal·lat trampes per la captura d’escarabats morruts a més d’una vintena de llocs de la ciutat. L’objectiu d’aquest projecte, pioner a Catalunya, és estudiar la propagació d’aquesta plaga per la ciutat i capturar els exemplars que cauen a la trampa de manera que s’evita que acabin infestant una palmera.


El projecte consisteix en col·locar trampes distribuïdes en zones verdes de la ciutat i realitzar un recompte setmanal dels animals que hi van caient. Les trampes consisteixen en unes caixes amb forats per on poden entrar els animals. Per tal que l’insecte hi entri es col·loca una substància química, anomenada feromona, que té un olor atractiu per l’animal ja que s’associa al seu cicle reproductor. Per evitar el possible efecte crida i que els escarabats puguin afectar a les palmeres, les trampes s’han col·locat a certa distància d’aquests arbres. La durada del projecte serà d’un any, per tal de poder estudiar el cicle biològic complert de l’animal i veure en quines èpoques hi ha una concentració més gran de l’insecte.


Des que es va detectar la plaga de l’escarabat morrut a Badalona, l’Ajuntament porta a terme diferents actuacions per controlar-la, com ara les fumigacions de quatre cops l’any, cirurgia a les palmeres afectades i la tala o repelat del tronc de palmeres que puguin tenir cavitats o arrels tendres per on pugui entrar l’animal, entre d’altres.


La regidora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sònia Egea, ha afirmat que des de l’Ajuntament s’ha “volgut donar un pas més en la lluita contra aquesta plaga”:Hem iniciat aquest estudi de la població d’escarabats morruts que tenim a Badalona per tal de poder conèixer amb més profunditat com es distribueix la seva presència a la ciutat”. Segons la regidora “aquestes trampes, a banda de ser un sistema de comptatge, permeten prevenir possibles infestacions perquè són insectes que ja no arribaran a una palmera, no posaran ous i no s’arribaran a reproduir”

Deixa un comentari