Publicat el 29/08/2017

Els ciutadans podran seguir deixant les seves ofrenes a l’inici del passeig, al costat de la plaça de Catalunya

L’Ajuntament de Barcelona ha començat a retirar aquesta nit de dilluns els espais memorials de les Rambles per tal de recuperar la normalitat al passeig. L’operació, però, també pretén “preservar la memòria de l’extraordinària resposta ciutadana” després dels atemptats del 17 d’agost, segons ha explicat a l’ACN, el cap de Col·leccions del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), Josep Bracons. És per això que durant tota la nit els operaris municipals estan acompanyats per tècnics especialitzats en arxivística, documentació i patrimoni del MUHBA i de l’Arxiu Municipal. Un cop s’hagi documentat tot el material, se’n seleccionarà una mostra per a la seva preservació física. D’altra banda, a partir d’aquest dimarts, els ciutadans que vulguin seguir fent ofrenes ho podran seguir fent a l’inici de les Rambles, al costat de Plaça de Catalunya.

La retirada dels espais memorials de les Rambles han començat puntualment a dos quarts d’onze de la nit, però s’espera que els treballs no acabin fins a primera hora de dimarts al matí. Un dels punts més feixucs ha estat precisament el primer, el que hi ha sobre el ‘Pla de l’Os’, el mosaic de Joan Miró on es va aturar la furgoneta que va atemptar a les Rambles.
Els treballs en aquest punt s’han allargat més de dues hores, abans no s’ha pogut començar a intuir, de nou, el mosaic de Miro al bell mig de les Rambles. Un cop retirades flors, espelmes, dedicatòries i objectes, el servei de neteja municipal haurà de retirar la cera de les espelmes que ha quedat enganxada al terra per tornar a fer transitable el passeig.

D’entrada, tot allò que es retira no es llença. Les flors seques es separen per fer compostatge i les espelmes es reciclaran per fer ciris commemoratius del 17 d’agost. D’altra banda, els objectes i documents que la ciutadania ha deixat en record a les víctimes es traslladaran al Centre de Col·leccions del MUHBA –els objectes– i a l’Arxiu Municipal –els documents.

El cap de Col·leccions del MUHBA, Josep Bracons, explica que es documentarà “detalladament” tot el que es reculli i, posteriorment es farà “una selecció del que es pugui conservar”. Bracons explica que la gent ha dipositat totes aquestes mostres d’afecte “amb molt sentiment” i valora positivament que l’Ajuntament hagi decidit “preservar” la memòria.
En alguns casos, com els objectes o els escrits adreçats directament a les víctimes, s’oferirà a les famílies la possibilitat de quedar-se aquestes mostres d’afecte de la ciutadania.

Flors, espelmes i una olivera
Els treballs de retirada del memorial del ‘Pla de l’Os’ s’ha iniciat davant l’atenta mirada de veïns i turistes que a aquella hora passejaven per aquest punt de les Rambles. L’entrada de les brigades municipals ha provocat un aplaudiment espontani de totes aquestes persones que miraven com la Rambla, mica en mica, començava a recuperar la seva normalitat.
Tot i la retirada d’aquest espai, encara hi havia qui a darrera hora encara dipositava flors i espelmes al memorial. Una de les anècdotes més curioses l’ha protagonitzat un home amb coneixements de jardineria que ha demanat endur-se una olivera que algú havia dipositat en aquest punt de les Rambles. L’arbre s’estava assecant i aquest ciutadà s’ha ofert a intentar revifar l’olivera i tornar-la després a l’Ajuntament perquè la planti en algun espai de la ciutat.

ACN Barcelona
Foto: Operaris de l’Ajuntament de Barcelona, durant la retirada dels espais memorials de les Rambles,

Deixa un comentari