Publicat el 18/11/2016

Fins a final del mes de novembre, el centre d’atenció primària de Teià dispensarà vacunes de forma gratuïta contra la grip a les persones que formen part dels col·lectius de risc: majors de 60 anys, dones embarassades, treballadors i interns en residències geriàtriques, adults i infants amb malalties pulmonars o cardiovasculars, incloent-hi l´asma, i malalts crònics en general. Per rebre la vacuna abans cal haver concertat hora, i portar la targeta sanitària.

La grip és una malaltia respiratòria vírica que s´encomana fàcilment i produeix febre elevada (39-40ºC), tos seca, mal de cap i de coll, nas tapat, irritació ocular, sensació d’enfredoriment, dolor muscular i malestar general. També pot provocar diarrees, nàusees i vòmits, sobretot en infants. A Catalunya arriba amb l´hivern, sobretot a partir de la segona quinzena de desembre.

En persones amb un bon estat de salut, els símptomes desapareixen en una o dues setmanes sense tractament mèdic, però la tos i el cansament poden allargar-se fins a tres setmanes.

Els antibiòtics no curen la grip, per això en determinats supòsits la millor manera de prevenir-la és amb la vacunació perquè millora la resposta immunitària de l’organisme.

Les persones vacunades tenen una probabilitat més baixa de contagi. Des del Departament de Salut es recorda que “un dels objectius principals no és solament evitar la infecció, sinó prevenir les complicacions associades al virus” a causa de la sobreinfecció bacteriana. La més freqüent és la pneumònia, però també pot provocar sinusitis i otitis.

Trobareu més informació en aquest enllaç: http://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/g/grip/grip/

Un problema important de salut pública
Segons els responsables del Departament, “la grip continua sent un problema important de salut pública. Es calcula que pot afectar entre el 5% i el 20% de la població general, i arribar al 50% en les persones internades”.
La temporada 2015-2016, l’activitat gripal a Catalunya va ser “moderada”, amb una onada epidèmica que va durar 11 setmanes i va tenir una incidència màxima entre el 29 de febrer i el 6 març. El nivell de cobertura vacunal assolit la temporada anterior entre les persones de més de 60 anys va ser d’un 54%, molt lluny de l’objectiu del 75% en majors de 65 anys marcat per l’Organització Mundial de la Salut. Enguany, la Generalitat ha comprat i distribuït 1,8 milions de dosis.

Deixa un comentari