Publicat el 22/08/2014

Unió de Pagesos ha aconseguit que el departament d’Agricultura hagi activat ja la declaració d’emergència cinegètica a bona part de Catalunya i treballi per activar-la a la resta del territori en les properes setmanes per tal de resoldre el greu problema causat per la superpoblació d’algunes espècies de fauna salvatge, que destrossen les collites i fan cada vegada més inviable la feina de la pagesia.
El sindicat havia exigit reiteradament al Govern català que actués de manera immediata i amb contundència per reduir la sobreabundància d’aquestes espècies, sobretot de senglars; el passat 13 d’agost va convocar una concentració en protesta per la manca d’actuació del Departament davant la delegació del Govern a Girona.
En determinades zones de Girona, i segons dades de Medi Natural, s’han comptabilitzat fins a 20 exemplars de senglars per cada 100 hectàrees, quan la densitat establerta pel Departament com a llindar per poder declarar zones d’emergència cinegètica, és de 8 exemplars per cada 100 hectàrees.
L’aprovació de la norma que permet declarar l’emergència cinegètica, que va entrar en vigor el maig passat, suposa un primer pas per fer front de manera efectiva als greus problemes que genera la fauna salvatge a l’agricultura, alhora que permet endegar un nou plantejament de gestió i noves accions mentre no es disposi d’una nova llei de caça catalana
En una reunió mantinguda, Jordi Ruiz, subdirector general d’Activitats Cinegètiques, va explicar a Joan Montesó, responsable de medi ambient de la Comissió Permanent d’Unió de Pagesos, que Medi Natural ja ha delimitat les zones declarades d’emergència cinegètica a 180 municipis de les comarques de Girona, on hi ha 119 àrees de caça, bàsicament per reduir la superpoblació de senglars; i a 24 municipis de les comarques de Lleida, que pateixen sobretot per la sobreabundància de conills. Els directors dels Serveis Territorials d’Agricultura a Girona i Lleida, respectivament, ja han signat la resolució d’aquesta declaració.
Medi Natural també ha delimitat, segons ha comunicat al sindicat, les zones d’emergència cinegètica a les comarques de Barcelona, que afecten el Vallès Oriental, Vallès Occidental, Maresme i Osona, i pateixen també danys dels senglars, i properament el director del Serveis territorials de Barcelona del Departament signarà la resolució que afecta aquesta zona.
El subdirector general d’Activitats Cinegètiques es va comprometre a accelerar les tasques dels serveis territorials d’Agricultura a Tarragona i Terres de l’Ebre per aplicar també en aquestes zones l’emergència cinegètica d’aquí a unes setmanes. Per la seva banda, Unió de Pagesos està revisant la informació de totes les zones per assegurar-se que en la declaració d’emergència cinegètica s’inclouran tots els municipis afectats.

Deixa un comentari