Publicat el 06/10/2015

´No cal saber idiomes per parlar sobre salut mental, trenca el silenci´. Aquest és el clam de la nova campanya d’Obertament amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental. Per aquesta ocasió s’organitza una acció de carrer al centre de Barcelona dirigida específicament a un públic diana d’entre 20 i 40 anys. L’objectiu és fer una crida amb l’objectiu que aquelles persones que coneguin algú amb un problema de salut mental hi parlin.
El tret de sortida de la campanya serà el 6 d’octubre amb la difusió d’ una col·lecció de postals que vol trencar amb la idea preconcebuda que  parlar de salut mental amb alguna persona que hagi tingut algun trastorn és complicat. Demostrarem a peu de carrer que parlar de salut mental és bufar i fer ampolles i animarem als ciutadans a fer grans bombolles de sabó.
La campanya culmina el dissabte 10 d’octubre amb la gran trobada anual de la salut mental que enguany se celebra a Valls, i compta amb la col.laboraciódels departaments Salut i de Benestar i Família de la Generalitat, l’Obra Social “la Caixa”, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, així com de diverses administracions locals.
Obertament té previst difondre 50.000 exemplars de 8 models diferents de postals que busquen cridar l’atenció mitjançant un joc de paraules. El concepte combina frases fetes en català traduïdes incorrectament a l’anglès amb l’objectiu principal de fomentar la conversa donant-li un toc d’humor que faciliti trencar el gel.
Les persones que vulguin participar d’aquesta iniciativa poden entrar a la pàgina
www.obertament.org/trencaelgel, triar una de les 8 postals i enviar-la per correu a la persona que desitgin (la pàgina estarà operativa a partir del 6 d’octubre).
Com a complement de l’acció de carrer, la campanya compta amb la col·laboració de l’empresa de productes frescos PUNT FRESC, que contribuirà amb la causa repartint més de 5.000 postals a les persones que comprin un bròquil en un dels seus 44 punts de distribució de l’àrea metropolitana de Barcelona. La peculiaritat serà que cada exemplar vegetal portarà  adjunta de regal una divertida postal amb el missatge “#BroccoliIsOver. S’ha acabat el bròquil, ja és hora de començar a parlar de salut mental”.
Quan tenim a prop algú que té o ha passat per un problema de salut mental sovint no sabem com adreçar-nos-hi o ens “fa cosa” preguntar pel tema. Aquest comportament tan comú pot comportar l’aïllament  de les persones que han viscut una experiència de salut mental. De fet, el nivell de d’estigma de la societat catalana encara continua sent força alarmant, tot i que mica en mica va millorant. Segons l’estudi que mesura la intenció de conducta de l’enquesta de salut de Catalunya (RIBS: Reported Intended Behaviour Scale), gairebé la meitat de la població catalana no sap què contestar o directament no tindria una bona disposició a conviure amb una persona que tingués algun problema de salut mental.

Deixa un comentari