Publicat el 11/02/2022

El dissabte 26 de febrer se celebrarà la tradicional Rua de Carnestoltes de Mataró on es potencia la música en viu amb la participació de cinc grups o xarangues musicals.

 

La sortida de la Rua es farà des del Parc de Cerdanyola, pas per l’avinguda Puig i Cadafalch, camí de la Geganta i finalitzarà al Parc Central on es farà el lliurament dels premis i el ball de Carnestoltes. El Parc Central serà l’escenari de la majoria d’actes liderats pel Pellofa XLIV per ser un espai de grans dimensions a l’aire lliure.

Mataró viurà sota el regnat d’en Pellofa XLIV del 24 de febrer i fins al 2 de març quan se celebraran els actes del Carnestoltes 2022. Es recupera el format tradicional dels actes però amb els canvis necessaris per evitar aglomeracions i concentracions de públic.

El divendres 25 de febrer, els Botargues apareixeran pel Pati del Cafè Nou. Juntament amb la Momerota i la Momerotetaes es dirigiran Riera avall fins a l’Ajuntament on en Pellofa XLIV farà el seu pregó, a les 21h,  a la plaça de l’Ajuntament.

El dissabte 26 de febrer al matí hi haurà el Ball de Gitanes organitzat per l’Associació Cultural Mestres del Gai Saber al Parc Central amb la participació de la Cobla la Principal de la Bisbal, de l’Esbart Rocasagna de Gelida, el Mossèn Biscúter i el Ball de Gitanes de Mataró.

El mateix dissabte, a les 12 h, també hi haurà la cercavila de les Xirigotes organitzades per  l’Associació Cultural Cita Flamenca des de la plaça de l’Onze de Setembre amb  la Comparsa Gaditana de Barcelona, la Chirigota de Barcelona i la Comparsa de los Hermanos Márquez.

 La Rua
La Rua de Carnestoltes serà el dissabte 26 de febrer a partir de les 18 h. Sortirà del Parc de Cerdanyola i passarà per l’avinguda de Puig i Cadafalch, la plaça de Granollers, el Camí de la Geganta i acabarà al Parc Central.
Els Botargues, seguits d’en Pellofa i la seva comitiva, obriran la Rua i deixaran pas perquè les protagonistes de la festa siguin les comparses participants.

En el concurs de comparses:
hi poden participar les comparses familiars d’entre 3 i 10 persones
o bé les comparses grans de més de 10 persones.

Les inscripcions es poden fer fins al dijous 17 de febrer a les 23.59 h. Aquest any les comparses participants a la Rua portaran música en directe, que la podrà portar la mateixa comparsa o, en el cas de no tenir-ne la possibilitat, la garantirà l’organització.

Els premis són els següents:
Categoria de Comparses Grans (més de 10 membres):
– Primer Premi a la millor Comparsa Gran: 1500 €
– Segon Premi a la millor Comparsa Gran:   700 €
– Tercer Premi a la millor Comparsa Gran:   500 €
– Premi Especial del Jurat per a Comparses Grans patrocinat pel NEM: 500 €. Aquest premi vol premiar els valors més intangibles, especialment l’esforç i el mèrit relatiu a les capacitats i possibilitats del col·lectiu o entitat participant.

Categoria de Comparses Familiars (entre 3 i 10 membres)
– Premi a la millor Comparsa Familiar: 300 €

A l’hora de decidir les comparses guanyadores el jurat valorarà l’originalitat de la comparsa, el vestuari, la posada en escena, la sostenibilitat i si la comparsa porta música pròpia en directe.

Un cop la Rua hagi arribat al Parc Central i en Pellofa hagi lliurat els premis a les comparses guanyadores, l’Orquestra La Tropical serà l’encarregada del ball de Carnestoltes.

El cap de setmana del Carnestoltes finalitzarà el diumenge 27 de febrer al matí amb l’acte “Despertem en Pellofa!” quan els infants de la ciutat podran despertar el rei del Carnestoltes mataroní amb crits i xiulets.
Tot seguit, en Pellofa llegirà el seu pregó que ha preparat pels més petits. En acabar, s’iniciarà el ball infantil al Parc Central amb el grup d’animació infantil “La Tresca i la Verdesca” que oferirà l’espectacle “Zum”.

 

El Sant Sopar serà el dimarts 1 de març a la plaça de l’Ajuntament a les 21 h. Abans, a les 20.30 h, la Momerota i la Momeroteta sortiran de l’Ajuntament i aniran a recollir els Botargues. Tots plegats aniran al sopar que en Pellofa ha organitzat.

El dimecres de cendra, a partir de les 18 h, al Parc Central hi haurà la capella ardent.
Els mataronins i mataronines podran despedir-se del Rei del Carnestoltes a l’entrada del parc.
A partir de les 19.30 h s’iniciarà, també al Parc Central, l’enterrament d’en Pellofa XLIV. En acabat, a la plaça de la Peixateria es farà l’entronització de la Vella Quaresma d’aquest any.

Més enllà dels dies centrals del Carnestoltes 2022, però encara en programa, el 19 de març a les 17.15 h se celebrarà un concert de xirigotes al Teatre Monumental, el 8è Certamen Carnavalesc ciutat de Mataró organitzat per l’Associació Cultural Cita Flamenca.

Cada diumenge de quaresma al voltant de les 13 h a la plaça de la Peixateria, es serrarà una pota de la Vella Quaresma.

Aquest any, la Direcció Artística del Carnestoltes ha estat liderada per Berta Bayó, Mickey de los Reyes, Montse de Ramon, Moisès Merchán, Alejandro Paez i Laura Sánchez.

El Carnestoltes de Mataró és possible gràcies a l’Agrupació Musical del Maresme, la banda dels Escuracassoles, els Botargues, la Confraria de l’Enterrament, la Confraria de les Set Setmanes, els Equips de Suport, la Comparsa Institucional de la Momerota, la Sala Cabanyes, l’Associació Cultural Mestres del Gai Saber i l’Associació Cultural Cita Flamenca.

Programació Carnestoltes 22

Carnestoltes 2022 Mataró

Carnestoltes 2022 Mataró

Redacció
Imatge i Font: Ajuntament de Mataró

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari