Publicat el 12/12/2016

Vigilància Duanera de l’Agència Estatal de l’Administració Tributària i la Guàrdia Urbana de Barcelona, van iniciar fa 10 mesos una investigació conjunta contra una xarxa de falsificació i distribució de productes destinats a la venda ambulant no autoritzada a la ciutat de Barcelona.

L’objectiu d’aquesta investigació era poder arribar, per primer cop, fins a les persones que s’encarregaven de la confecció dels productes falsificats que posteriorment distribuïen per la ciutat de Barcelona.

L’operació es va iniciar el mes de març quan els investigadors es van centrar en observar als venedors ambulants no autoritzats que venien els productes falsificats a la zona del litoral de Barcelona. Aquestes investigacions van portar als agents dels dos cossos policials, i sota la ordre del Jutjat d’Instrucció 32 de Barcelona, a realitzar entrades i decomisos en diferents pisos de Barcelona i Badalona on es distribuïa material falsificat. El resultat d’aquesta operació va ser de 6 persones detingudes, 1 investigada, i la intervenció de 14.000 productes falsificats valorats en més de 400.000€.

Posteriorment les investigacions es van centrar en conèixer l’origen d’aquests productes i es va detectar que una part important s’estava fabricant a Catalunya a través d’una important xarxa que tenia el seu epicentre en un domicili d’Òrrius. En aquest domicili, presumptament, es dirigia una organització especialitzada en la fabricació i distribució de productes falsificats de les primeres marques del mercat.

Els investigadors, amb la col·laboració de la Policia Local dels respectius municipis, van poder diferenciar dues branques en la mateixa organització: una dedicada a la confecció de productes falsificats de peces de vestir i esportives de primeres marques, ubicada a la zones industrials de Mataró i de l’Hospitalet del Llobregat, i una altra de distribució dels productes falsificats ja finalitzats que es trobava a Barcelona i Badalona.

El presumpte cap de l’organització i els seus col·laboradors, que treballaven sota demanda, utilitzaven tallers tèxtils i empreses d’arts gràfiques de la zona de Mataró on es plagiaven les peces fins al mes mínim detall, incloent etiquetes, botons, bosses d’embalatge amb el logotip de les marques i els propis cartrons d’embalatge.

Els productes eren falsificacions d’alta qualitat, pràcticament iguals a les originals, i algunes d’elles difícils de trobar en al mercat negre d’aquest tipus de productes, la qual cosa va ocasionar una gran demanda. Aquesta xarxa també comptava amb maquinària industrial especialitzada per a la confecció de les peces a gran escala.

El cap de l’organització disposava d’una xarxa de distribució que estava formada per persones amb una amplia experiència en la distribució de productes falsificats, fet que facilitava el seu constant i sistemàtic repartiment sense la necessitat de disposar d’un gran stock de productes.

Segons també informa el consistori mataroní, finalment, el dia 24 de novembre, amb un operatiu de més de 200 agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona, del Servei de Vigilància Duanera, i la col·laboració de la Guàrdia Urbana de Badalona, L’Hospitalet de Llobregat i la Policia Local de Mataró, sota la direcció del Jutjat d’Instrucció núm. 32 de Barcelona, es va procedir a l’entrada i perquisició a 15 domicilis de diferents poblacions: Barcelona (2), Badalona (4), Mataró (8) i L’Hospitalet (1) amb el següent resultat: 9 persones detingudes, entre elles el suposat cap de la trama i 17 persones investigades. En aquesta operació es van comissar: 118.000 productes falsificats, amb un valor de mercat d’uns 4 milions d’euros i 12 planxes de falsificar etiquetes de primeres marques. Així mateix, es va localitzar i immobilitzar 32 màquines de confecció i bordat industrials valorades en més de 200.000 euros, documentació diversa amb factures i demandes de gènere falsificat, i 300 disquets amb el software per a  l’automatització de la maquinaria per a la creació dels logotips de les principals marques del mercat. 

D’altra banda, el resultat total de les investigacions iniciades fa 10 mesos és el següent: 15 persones detingudes, 18 persones investigades, 132.000 productes falsificats, amb un valor de mercat d’aproximadament 5 milions d’€. 12 planxes d’impremta per falsificar etiquetes de les primeres marques. 32 màquines industrials per a la confecció immobilitzades amb un valor aproximat de 200.000 €. 

Deixa un comentari