Publicat el 26/03/2020

La Confraria de Barcelona i Tarragona ja han tancat i a Mercabarna els moviments de peix cauen un 40%

El peix de proximitat serà cada dia més difícil de trobar a Catalunya. La crisi del coronavirus té pràcticament aturada la flota catalana, amb les confraries de Barcelona i Tarragona tancades, la de Palamós a punt de prendre la decisió de fer-ho i les d’Arenys de Mar, Cambrils o les terres de l’Ebre a mig gas.
A Mercabarna, els moviments de peix han caigut entre un 30% i un 40% en l’última setmana, i això que el producte pescat a les costes catalanes només representa un 15% del total de vendes. El tancament de restaurants i bars pel covid-19 ha impactat molt en el sector, que veu com els preus cauen en picat. A més, els pescadors tenen dificultats per aplicar mesures de seguretat a els barques, on han de treballar “colze a colze”.

A Mercabarna la caiguda de les captures es nota ja des de divendres passat i el moviment a les empreses distribuïdores de peix ha caigut en picat. Per una banda per la manca d’activitat als ports d’arreu –un 60% del peix que es ven prové de la resta de l’estat espanyol–, i de l’altra per un canvi d’hàbits de consum. Segons els majoristes, l’actual situació de confinament porta la ciutadania a decantar-se per productes “més fàcils i ràpids” a l’hora d’anar a comprar. A més, un dels principals clients, els hotels i el sector de la restauració també ha abaixat la persiana.

La situació és irregular a les confraries de la Costa Brava. A totes, l’estat d’alarma pel coronavirus s’ha traduït amb menys embarcacions pescant però mentre que algunes llotges, com la de Blanes (Selva) ja han optat per tancar, altres estan a l’espera de prendre una decisió. Aquest darrer cas és el de la confraria de Palamós (Baix Empordà) i la de l’Escala (Alt Empordà).

El president de la Federació Catalana de Confraries de Pescadors, i patró major de la de Roses (Alt Empordà), Antoni Abad, ha detallat que el tancament d’hotels, bars i restaurants ja va suposar un replantejament de la feina perquè corrien el risc de capturar més peix del que demandava el mercat. “Podíem tenir un estoc massa gran de peix i que el preu baixés tant que no fos rentable anar a pescar”, ha dit.
Aquesta setmana que la situació s’ha capgirat per la reducció del nombre de barques que surten a pescar, apareixen altres esculls com la dificultat per adoptar mesures de seguretat exigides per evitar contagis de coronavirus, com ara mantenir la distància entre treballadors dins una barca. “Surten les que creuen que poden respectar les estrictes mesures de seguretat”, ha afirmat Abad, que destaca que “no hi ha una tònica generalitzada”. Segons concreta, a Roses continuen anant a pescar quatre barques de la flota d’arrossegament mentre que n’hi ha setze que es queden a port.

El president dels pescadors ja avança que la reducció de la feina es traduirà en conseqüències econòmiques tant per a les llotges, com per a les confraries, armadors i pescadors. I, també, per a aquells minoristes que continuaven comprant peix a subhasta. “Alguna llotja ja m’ha fet arribar que ha pres la determinació de tancar perquè no surt a compte aguantar les instal·lacions i estem treballant amb la direcció general de Pesca de la Generalitat per pressionar a Madrid per aconseguir que ens ajudin“, ha conclòs.

ACN Barcelona
Foto: Peix i marisc a punt d’entrar a subhasta a la llotja de Palamós (Foto publicada el 26 de març del 2020)

 

 

Deixa un comentari