Publicat el 16/11/2018

L’exposició a la Nau Gaudí ‘L’art irreductible: miratges de l’Art Brut’, comissariada per Mery Cuesta, s’inaugura el dia 13 de novembre a Barcelona i el 22 de novembre a Mataró

S’ha inaugurat a la presó Model de Barcelona l’exposició ‘L’art irreductible: miratges de l’Art Brut’, una mostra d’obres d’interns psiquiàtrics i artistes amb malaltia mental per explorar i redefinir el concepte art brut. El pròxim dia 22 de novembre s’inaugurarà a la Nau Gaudí de Mataró.

La mostra està comissariada per Mery Cuesta i està organitzada per l’Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració de la Fundació Setba, la Col·lecció Bassat-Nau Gaudí, la Fundació Sant Pere Claver, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Mataró. L’objectiu d’aquest projecte és revisar el concepte art brut a partir de la seva recuperació històrica per tal de redefinir-lo, en el marc de la societat actual, i defensar la integració social de persones que conviuen amb la malaltia mental, lluitant contra l’estigma que pateixen.

‘L’art irreductible: miratges de l’Art Brut’ a la Nau Gaudí reflexionarà sobre els miratges de l’art brut, amb obres de la Col·lecció Bassat en diàleg amb peces seleccionades per la comissària de l’exposició. Aquesta, per la varietat d’artistes i obres que componen el seu fons artístic permet resseguir diferents vessants de l’art recent -entre ells, l’art brut-, sense estar especialitzada en aquest moviment, el que permetrà il·lustrar a la Nau Gaudí plantejaments d’aquest fenomen amb 70 obres de la pròpia col·lecció.

La mostra a Barcelona explora la creació asilar, amb material gràfic i documentació històrica de dues institucions: la presó Model i el Frenopàtic de les Corts; les col·leccions mèdiques, amb obres de pacients dels Doctors Obiols i Sarró; i la malaltia mental avui, amb peces de la col·lecció Sant Pere Claver. L’exposició comptarà també amb la presentació de l’escultura participativa Milcaps, ideada pel creador Marcel·lí Antúnez i realitzada per un col·lectiu de persones que conviuen amb trastorns mentals de l’Hospital de Mataró, Alterarte, el Centre d’Higiene Mental de les Corts, estudiants de la Facultat de Belles Arts i de La Llotja de Barcelona i alumnes de batxillerat de diversos centres de Mataró.

L’exposició a la Nau Gaudí comptarà amb diferents activitats complementàries. Dimarts 4 de desembre es farà la taula rodona ‘Col·leccionisme outsider: la passió per la singularitat’ a càrrec de Mery Cuesta, comissària de l’exposició. El 18 de desembre l’arquitecte Marc Mascort parlarà de l’affaire ‘Gaudí – Lallofley’ a la xerrada ‘Gaudí a la zona 0 de Nova York’.

Dijous 10 de gener es presentarà el catàleg de l’exposició i els dies 2 i 16 de desembre de 12 h i el 13 de gener de 2019 es faran visites guiades a la mostra.

Deixa un comentari