Publicat el 20/04/2022

Després de dos anys de pandèmia, avui dimecres, 20 d’abril, la mascareta ha deixat de ser obligatòria a la majoria dels espais tancats

 

 

 

En alguns llocs concrets, però, la mascareta seguirà sent necessària. A partir d’ara, se seguirà fent servir als centres sanitaris, residències i en el transport públic. Als llocs de treball, cada empresa decidirà si els seus treballadors han de portar-la o no. A més, se supervisarà l’evolució de la pandèmia per determinar si es fa un pas enrere o si es manté la nova normativa.

Àmbit educatiu
Ahir dimarts, els infants i adolescents van poder fer classe a les escoles i instituts sense mascareta. Poc abans, el Govern català va publicar una resolució per adaptar el Pla d’actuació del curs 2021-2022 per als alumnes d’educació primària i secundària que va suscitar crítiques entre la comunitat educativa. De fet, alguns centres van preferir esperar fins avui per evitar problemes, en espera de l’aprovació per part del Consell de Ministres.

El Departament de Salut, per la seva banda, sosté que la resolució de la Generalitat “reflecteix un esperit de normalització i sentit comú”, si bé assegura que respectarà “les decisions individuals dels qui prefereixin o necessitin continuar portant-ne”.

Ús obligatori
Els treballadors i visitants de centres, serveis i establiments sanitaris, com els hospitals i farmàcies, encara hauran de mantenir la mascareta. En canvi, els pacients ingressats no, tret que estiguin fent ús d’espais comuns.

També hauran de dur-la els empleats i els visitants dels centres sociosanitaris, com les residències per a la gent gran. Aquesta restricció no afectarà als avis i àvies que hi estiguin interns.

Amb caràcter general, els passatgers d’avió i vaixell, així com els usuaris del transport públic (trens, metro i autobusos) l’hauran de dur sempre, excepte a les andanes i estacions quan es pugui mantenir la distància d’1,5 metres

Empreses i establiments
En l’entorn laboral i amb caràcter general, la mascareta deixa de ser obligatòria, però serà cada empresa i el departament de riscos laborals els que prendran la decisió sobre les mesures adequades.

Recomanacions
Els experts recomanen que se’n segueixi fent ús si notem símptomes compatibles amb la Covid. També aconsellen dur-la, per precaució, si ens trobem en un espai amb molta gent o amb poca distància interpersonal.
A més, els especialistes recomanen mantenir la mascareta a tots els col·lectius vulnerables: persones immunodeprimides, majors de 65, malalts amb patologies de risc i dones embarassades.

Redacció
Imatge i font: Ajuntament de Teià

 

Deixa un comentari