No Panicovid, la guia essencial per vèncer el pànic al ‘coronavirus’
Un còmic d’interès sanitari per ajudar a pacients i familiars a superar el pànic i el desequilibri emocional associat a l’Covid
“No Panicovid”, una col·lecció de tres documents en format còmic que expliquen com funciona el nostre cervell davant situacions d’alarma i per què aquesta reacció pot derivar en ansietat i dificultats per regular les nostres emocions.
El seu objectiu és ajudar a pacients, familiars i amics a conviure amb la por que suscita el coronavirus i, molt especialment, el desequilibri emocional associat al pas per les unitats de crítics i l‘aïllament de l’ingrés hospitalari característic de l’Covid.
Un projecte altruista. La iniciativa sorgeix de Paloma Fernández-Corcuera, psiquiatre de l’Hospital de Mataró interessada en la recerca de nous formats per donar poder a les persones a superar l’ansietat, i Julio A. Serrano, historietista i autor en el setmanari satíric “El Jueves”, amb ganes d’aportar el seu gra de sorra i ajudar a les persones afectades pel coronavirus. A la proposta de Paloma, Julio respon encantat i tots dos es posen mans a l’obra, invertint temps i talent de manera totalment altruista.
Els 4 habitants de el cervell. La història s’articula en tres capítols (un dedicat a la UCI, un altre a l’hospitalització, i un altre al paper de les famílies durant el confinament) en què el narrador es fica literalment dins del teu cap, del teu cervell, on coexisteixen 4 personatges: Frontal, Hipocamp, Amígdala i Cíngulo, que “és un absolut neuròtic”: quan la interacció entre ells no és harmònica, poden produir-se desequilibris en el nostre estat emocional. Ser conscient d’això és el primer pas per fer front al pànic, l’ansietat i prevenir, així, la prolongació del malestar emocional i l’angoixa.
Humor científicament acreditat. El resultat de la seva col·laboració ha estat avalat per la Societat Espanyola de Psiquiatria, la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental, i la Societat Catalana de Medicina Intensiva i Crítica. És a dir, els metges especialistes en salut mental i en cures intensives del nostre país consideren que aquest còmic és d’interès mèdic-sanitari.
Les tres fases del projecte. Els equips de Psiquiatria i Cures Intensives de l’Hospital de Mataró han desenvolupat conjuntament la documentació i el plantejament del primer fascicle. En les altres dues entregues, que es faran públiques en els mesos de juny i juliol, també hi participen els equips de Medicina Interna i de les unitats d’ingrés Covid d’aquest centre públic català, situat 40 km a nord de Barcelona, i referent en salut mental per a més de 400.000 persones.
A l’estar concebut com a instrument d’ajuda, el còmic inclou els telèfons d’informació sanitària de cada comunitat autònoma, i les línies telefòniques d’assistència psicològica que ha posat en marxa el Ministeri de Sanitat.
Accés universal i gratuït. L’ambició dels dos autors, dels professionals sanitaris que hi han participat, i de Consorci Sanitari del Maresme és que aquest material arribi al màxim de persones possible, i pugui servir d’ajuda a tots aquells que ho necessitin.
Per aquest motiu, qualsevol persona, de qualsevol hospital, mitjà de comunicació o institució pública és lliure de imprimir-lo, compartir-lo, publicar-lo i distribuir-lo.
El Consorci Sanitari de Maresme ha imprès el primer No Panicovid i ja l’ha començat a distribuir entre els pacients ingressats un cop ja han sortit de l’UCI.