Publicat el 10/03/2016

«Fomentar l´ocupació a tota la demarcació de Barcelona atenent, de manera específica, les necessitats dels col·lectius amb més vulnerabilitat i en risc d´exclusió». Així és com ha definit la presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, l´objectiu del nou programa complementari de foment de l´ocupació i de suport a la integració social, valorat en 30 MEUR. L´acte de presentació d´aquest nou programa, ha comptat també amb la presència del vicepresident primer de la corporació, Dionís Guiteras.
Durant la presentació, Conesa ha defensat que aquesta «és una iniciativa que encaixa amb el pla de mandat de la Diputació per als propers quatre anys», un projecte destinat a prop de 5.000 persones i, en especial, «als joves, per reduir l´índex d´atur juvenil».
Per la seva banda, Guiteras ha defensat que aquest nou pla d´ocupació «és una rebolcada a la LRSAL» i, per aquest motiu, la Diputació «s´avança a una resolució del Tribunal Constitucional», donant «suport a les necessitats que tenen els municipis», independentment de les atribucions que els atorgui aquesta llei estatal.
En aquest sentit, el vicepresident primer ha destacat la transversalitat del programa, fet que permetrà donar resposta a totes les necessitats dels municipis, que escolten al territori, de les empreses i del tercer sector.

Línies de suport
El programa, aprovat aquest matí per la corporació, està destinat als municipis de la demarcació i a les quatre entitats municipals descentralitzades i compta amb dues línies de suport. La primera, amb una dotació de 7,5 MEUR, incorpora els clàssics plans d´ocupació adreçats a aquelles persones inscrites als serveis d´ocupació i que estan en situació de vulnerabilitat. També aposta per poder donar ocupabilitat i formar a les persones, i fer possible que els municipis col·laborin amb les empreses del territori facilitant els procediments de contractació.

D´altra banda, la segona línia (22,5 MEUR) engloba, principalment, les persones en risc d´exclusió social i aposta per la seva contractació per empreses d´inserció sociolaboral, centres d´inserció i entitats del tercer sector. En aquest sentit, Conesa ha explicat que també es treballa per a la contractació pròpia per part dels ajuntaments, a través dels equips de serveis socials municipals.

Distribució
Per distribuir aquests 30 MEUR entre els governs locals, la corporació ha tingut com a referència el nombre d´habitants (a gener del 2015) i la mitjana de persones aturades durant un període de sis mesos, per evitar l´estacionalitat de les dades de l´atur (d´agost del 2015 a gener del 2016).
Durant la seva intervenció, Conesa també ha defensat l´autonomia local de cada ajuntament, ja que tindran «llibertat per fixar quantes persones vol contractar» i «autonomia per fixar quin és el salari», tot i que la Diputació recomana un salari de 1.000 euros i un contracte mínim de sis mesos.Aprovat en el marc del Pla “Xarxa de Governs Locals 2016-2019”, aquest nou programa també preveu una línia de suport específic als municipis de fins a 1.000 habitants, que comptaran amb l´assignació d´un import fix en el moment de calcular la distribució dels ajuts i tindran la possibilitat de demanar assistència tècnica i jurídica reforçada.

A través del Pla “Xarxa de Governs Locals 2016-2019”, la corporació desplega l´exercici de les seves competències en matèria de cooperació i assistència local amb una vocació municipalista, orientada a prestar un suport integral als governs locals, però també centrada en les persones i en l´aposta per la diversificació econòmica del territori.

La “Xarxa de Governs Locals 2016-2019” treballa amb els ajuntaments a través de quatre àmbits d´actuació per canalitzar la transferència de recursos econòmics, tècnics i materials de la Diputació als governs locals: prestació de serveis públics i garantia de la cohesió social; manteniment i reposició d´inversions per al foment de la diversificació econòmica; nova inversió per al foment de la diversificació econòmica; i solvència financera.

Deixa un comentari