Publicat el 06/04/2021

L’exposició es va poder visitar a la seu central de la Diputació, a l’edifici Can Serra, durant el mes de febrer i març de l’any passat, però degut a la pandèmia de la Covid-19 va haver de tancar les seves portes

La Diputació de Barcelona presenta a partir de demà la versió virtual de l’exposició “El romànic del temps d’Oliba. Castells, esglésies i monestirs restaurats per la Diputació de Barcelona” https://media.diba.cat/diba/landings/elromanic/index.html. Aquesta mostra organitzada per la corporació està comissariada per la documentalista Maria Antònia Carrasco, l’arquitecte Joan Closa, l’historiador de l’art David Galí i l’infògraf Jordi Grabau del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la corporació.

Ara, a través de la pàgina web de l’SPAL: https://www.diba.cat/es/web/spal/exposicions, ja es podrà visitar de manera virtual des de casa i gaudir de l’exposició.
La versió virtual de la mostra ensenya mitjançant textos, fotografies i plànols les característiques arquitectòniques i funcionals de l’art romànic primerenc a través de diferents edificis exemplificats en els casos del castell de Boixadors (Sant Pere Sallavinera, l’Anoia), de l’església de Santa Maria de Matadars (el Pont de Vilomara i Rocafort, el Bages) i del monestir de Sant Llorenç prop Bagà (Guardiola de Berguedà, el Berguedà).
Paral·lelament, l’exposició explica el procés de restauració que ha efectuat el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona (SPAL) en aquests monuments i que en garanteix la conservació per a les generacions futures a través d’estudis previs, projectes i obres.

L’SPAL s’encarrega d’assessorar i de donar suport tècnic, científic i econòmic als ajuntaments en la protecció i valoració del seu patrimoni arquitectònic, arqueològic i urbanístic. Des de fa més de cent anys, ha salvaguardat i restaurat alguns dels edificis més representatius del romànic català del temps d’Oliba (972-1046).
La Diputació ha intervingut en 33 castells, 135 esglésies i 14 monestirs romànics d’aquella època, que es concentren, majoritàriament, en les comarques barcelonines, amb una inversió anual en actuacions en patrimoni arquitectònic, a través de l’SPAL, que ascendeix a 4.787.595,84 euros (pressupost del 2020).
Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 “Treball digne i creixement econòmic” i el número 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”.
Els 17  ODS  van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.
Castell de Boixadors l’any 1996. Imatge: SPAL/Dip

Deixa un comentari