La casa d´estiu de Puig i Cadafalch d´Argentona serà de titularitat municipal per 507.000 euros | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 24/04/2012

L’Ajuntament d’Argentona i la propietària del casa d’estiu de Puig i Cadafalch, besnéta de l’arquitecte, han arribat a un acord per executar l’expropiació de l’immoble, per un valor de 507.000 euros, que inclou l’adquisició de l’edifici per 446.000 €, preu de taxació determinat pels serveis tècnics municipals, i als que s’han de sumar el valor dels béns i mobles de la casa.
L’Ajuntament afrontarà la compra forçosa d’aquest bé cultural declarat d’interès nacional amb fons propis i que finançarà en tres anys. En les properes setmanes es culminaran els tràmits administratius i es signarà el document final de cessió de l’edifici, que passarà a titularitat municipal.
L’adquisició de la Casa Puig i Cadafalch permetrà a l’Ajuntament, amb el suport d’altres administracions, aturar el preocupant procés de degradació de l’edifici i afrontar la rehabilitació, que es calcula podria tenir un cost aproximat de dos milions d’euros. En una primera fase s’abordaria la reparació de la coberta de la casa per resoldre el problema de goteres i filtracions que fan perillar el manteniment de molts béns de l’interior.
Centre d’Investigació i Recerca
L’Ajuntament ja ha realitzat diversos contactes per sol·licitar i optar a subvencions i ajuts, un cop la casa esdevingui municipal, per tal de convertir l’edifici modernista en centre d’investigació i recerca de la figura i obra de Puig i Cadafalch. També es contempla traslladar algun servei municipal, com la regidoria de cultura i patrimoni.
Tot i que les primeres gestions de l’Ajuntament per trobar una solució al casal van arrencar fa uns quatre anys, diverses entitats d’Argentona i la societat civil, van accentuar a partir de 2010 un moviment comú i unitari reclamant una actuació per salvar l’emblemàtic edifici argentoní, que en els darrers temps havia patit un greu i ràpid deteriorament.
Les propostes de resolució en defensa de la casa de Puig i Cadafalch al Parlament de Catalunya i l’entrada a escena de la Generalitat, exigint a la propietària la responsabilitat de mantenir i conservar l’edifici i imposant-li una sanció econòmica, van aplanar el camí cap a l’expropiació forçosa del casal com a millor solució entre les parts.

Deixa un comentari