Publicat el 07/10/2019

Els diners aconseguits es destinaran a la recerca sobre aquesta malaltia a fi d’avançar en la seva detecció precoç i en la millora dels tractaments

El Menjar cura! és una campanya de captació de fons impulsada pel Consorci Sanitari del Maresme (CSdM), amb el suport de l’Ajuntament de Mataró, per promoure la recerca sobre disfàgia, que ésla dificultat per empassar bé. Amb aquesta campanya es busca la implicació del teixit empresarial de la comarca i de la societat civil.
Aquelles persones que, a títol individual, vulguin col·laborar, poden fer les seves donacions a través de la web http://impulsemlarecerca.csdm.cat i en els diferents actes presencials que és durant a terme fins a finals d’any (tallers de cuina, conferències, un sopar solidari…).

Què és la disfàgia?
La disfàgia dificulta empassar i, sovint, s’expressa en forma de tos a l’hora de menjar o beure. Causa infeccions respiratòries, desnutrició i deshidratació i, per tant, afebleix l’estat general de les persones que la pateixen tot accelerant la seva dependència i pèrdua de qualitat de vida.
És una malaltia molt associada a l’envelliment (una de cada quatre persones de més de 70 anys no empassa bé), però també la tenen gairebé la meitat de les persones que han patit un ictus (més del 45%) i prop del 90% de les persones amb Alzheimer, Parkinson o paràlisi cerebral. Malgrat ser una malaltia tan comuna, en el 80% dels casos no està diagnosticada. Es tracta d’una patologia molt freqüent a les societats desenvolupades, i afecta la majoria dels ancians i de les persones de totes les edats amb afectacions neurològiques greus.
La disfàgia es pot tractar de dues maneres:

  • Adaptar la textura de la dieta i el seu contingut calòric a les necessitats nutricionals de cada persona. En aquest sentit, el CSdM és pioner en adaptar els menús dels seus pacients ingressats amb disfàgia i en l’elaboració de vídeo receptes adaptades per a persones que presenten dificultats per empassar.
  • Amb neurorehabilitació, en el cas de pacients afectats per un ictus o altres lesions neurològiques. El CSdM és referent internacional en aquest tractament, que mostra un 75% d’eficàcia i que s’aplica, sobretot, a pacients més joves.

La disfàgia i el Maresme. Només a la ciutat de Mataró, es calcula que podria haver unes 3.000 persones afectades, amb problemes per menjar i beure amb normalitat, d’entre elles, el 80% dels hospitalitzats en centres sanitaris i en residències geriàtriques. Quant a l’Hospital de Mataró, pateixen disfàgia la meitat dels ancians ingressats.

Deixa un comentari