La Biblioteca Central Urbana Can Casacuberta de Badalona celebra el vintè aniversari | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 18/04/2012

El dia 23 d’abril d’enguany farà vint anys de la inauguració de la Biblioteca Central Urbana Can Casacuberta que es va construir per iniciativa de l’Ajuntament de Badalona en una antiga fàbrica tèxtil, obra de l’arquitecte modernista badaloní Joan Amigó i Barriga, i que va suposar el trasllat de l’antiga biblioteca de Sant Anastasi que tenia la seva seu al Museu de Badalona.


Amb la inauguració, el 23 d’abril de 1992, de la Biblioteca Central Urbana Can Casacuberta s’inicià la configuració de la Xarxa Municipal de Biblioteques de Badalona que actualment compta amb cinc biblioteques. Ara fa cinc anys, a l’any 2007, la biblioteca va ser rehabilitada i ampliada fins arribar als 3.000 m² que té actualment.


L’Àrea de Cultura i Ciutadania de l’Ajuntament de Badalona vol celebrar aquest aniversari convidant a tothom a participar en tot un seguit d’activitats que s’han preparat entre els dies 19 i 26 d’abril.


Els actes s’iniciaran el dijous, 19 d’abril, a les 18 hores, amb un espectacle infantil per a tota la família a càrrec de Cesc Serrat, i es clouran el dijous, dia 26, a les 18 hores amb la presentació de l’auca de la biblioteca a càrrec dels infants que l’han elaborat.


D’entre totes les activitats cal destacar la trobada del divendres, 20 d’abril, a les 19 hores, a Can Casacuberta (carrer de Mossèn Anton, 40-48), amb l’escriptora Care Santos, especialista en novel·la juvenil; el Joc de la biblioteca, una activitat pensada per als més menuts que tindrà lloc dissabte 21 d’abril a les 10 hores. Per poder participar en aquesta activitat cal inscripció prèvia.


Nova ruta literària en el portal web internacional Geocaching.com
L’altra activitat destacada per la celebració del 20 anys de Can Casacuberta és la nova ruta literària en el portal web internacional Geocaching.com, la
http://ves.cat/a_m3, que ha estat elaborada i dissenyada per la Xarxa Municipal de Biblioteques i l’Espai Betúlia de l’Àrea de Cultura i Ciutadania


El geocaching és un joc que funciona com una gimcana on els participants han d’anar resolent incògnites fins aconseguir trobar el premi final, o tresor, amb un sistema de posicionament global, un GPS (Global Positioning System). L’activitat, pensada per a públic juvenil i familiar, es farà dissabte 21 d’abril a les 12.30 hores.


La ruta consta de cinc punts, cinc llocs de Badalona vinculats a cinc autors, alguns d’ells badalonins com Jordi Font, Josep Gual o Joan Argenté i d’altres de renom, com Pompeu Fabra i Maria Aurèlia Campmany que, tot i no ser badalonins, van viure a Badalona i van estar estretament vinculats i compromesos amb la seva vida social i cultural.
Per començar a jugar es faciliten les coordenades d’aquests cinc punts i a cada punt es planteja una pregunta. Cada resposta donarà un dels números necessaris per aconseguir la coordenada final que correspon a l’amagatall. Només es pot arribar al tresor un cop completada la ruta i contestades correctament totes les preguntes.


El joc cuida el contingut des del punt de vista literari, cultural i de ciutat buscant la complicitat dels autors vius, protagonistes del recorregut, que s’han mostrat encantats amb una iniciativa que es presenta com un recurs cultural i lúdic local on les propostes literàries estan presents i on el joc et convida a rastrejar, amb una brúixola en mà, llocs i racons impregnats de les vivències de grans mestres de la paraula.


Aquesta primera ruta s’emplaça en un perímetre reduït perquè es pugui fer a peu, i estarà vinculada a la biblioteca de Can Casacuberta i a l’Espai Betúlia.


L’Àrea de Cultura i Ciutadania de l’Ajuntament de Badalona té previst realitzar altres rutes amb llocs i autors tant o més significatius de la ciutat que en seran protagonistes.


Des de Can Casacuberta s’organitzaran tallers dirigits d’iniciació al geocaching oberts a tota la ciutadania ja que és un portal que té molts seguidors, sobretot joves i públic familiar, i que pot ser un bon canal per fer arribar propostes a un nou públic que es mou principalment per Internet i per les xarxes socials. La Xarxa Municipal de Biblioteques de Badalona és la primera que utilitza aquest portal web internacional per fer difusió de la lectura i de la cultura local a través d’un joc.

Deixa un comentari