Publicat el 14/10/2014

El Congrés RECUWATT (Reciclatge i Energia) sobre valorització energètica de residus té tot a punt per iniciar la 3a edició, que tindrà lloc a l’Auditori del TecnoCampus de Mataró el 16 i 17 d’octubre. En aquesta ocasió, com informa el consistori mataroní, RECUWATT fa una aposta clara per la internacionalització amb la presència d’experts de països com Argentina, Brasil, Àustria, Gran Bretanya, Mèxic o Kuwait.
La cita es consolida, així, com la trobada professional més important del sud d’Europa en valorització energètica de residus. El Congrés va dirigit a tots els professionals amb responsabilitats en la gestió de residus, tant del sector públic com privat. RECUWATT està organitzat pel Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme juntament amb l’Agència de Residus de Catalunya de la Generalitat de Catalunya. Les dues primeres edicions (2011 i 2012) van obtenir un destacat èxit tant d’assistents (més de 400) com d’entitats públiques i privades col·laboradores (40 entitats nacionals i internacionals).
D’altra banda, com a novetat per a aquesta edició s’ha fet un seminari/workshop internacional titulat “Advancing Sustainable Waste Management Worldwide. The Case of Catalonia/Maresme”, organitzat en col·laboració amb l’Earth Engineering Center (EEC) of the Columbia University i el WTERT (Waste-to-Energy Research and Technology Council) Greece/SYNERGIA.
El seminari se centra en les tecnologies d’avantguarda per a la gestió sostenible de residus i la seva aplicació potencial, en aquest cas, té lloc a Mataró els dies previs al Congrés, del 13 al 15 d’octubre, i inclou visites tècniques a instal·lacions de tractament mecànic-biològic i valorització energètica d’última generació.
El dia previ al Congrés, 15 d´octubre, té lloc també a Mataró la signatura de l´adhesió del Consorci per al Tractament dels Residus Sòlids Urbans del Maresme i l´Ajuntament de Barcelona a la Red Latinoamericana de Gestión de Residuos Sólidos. L´acord implica que des de Catalunya es farà una tasca de consultoria i acompanyament a diferents països llatinoamericans preocupats per la gestió dels seus residus i pels problemes sanitaris que els comporta no tractar-los. Actualment no existeix cap planta de valorització energètica a tot Llatinoamèrica, malgrat hi ha diferents països que comencen a treballar en projectes que, precisament, exposaran en el marc del Congrés.
Des del comitè organitzador es pretén en aquesta edició donar més rellevància a les oportunitats de negoci i networking, així com a la internacionalització de l’esdeveniment, amb especial atenció, precisament, als països d’Amèrica Llatina.
El Congrés estarà dividit en sis blocs: un primer on es debatran els reptes actuals i els horitzons de futur del sector; el Forum Contract (bloc que posa en contacte responsables de projectes internacionals a implantar punt de vista dels principals patrocinadors; el bloc Economia circular i residus; una Taula rodona d’administracions i per últim el bloc Residus i societat, que mostra la visió internacional de la relació entre grans ciutats i la gestió de residus.


Entre els ponents destaca la intervenció en el Forum Contract de Manal Al-Duwaisan, enginyera civil gestora de projectes de Kuwait, país que està construint la seva primera planta d’energia renovable per fer front a l’alta generació de residus per càpita i el limitat espai als abocadors.


Altres ponents destacats són Andrew Richmond, director de la Política i estratègia per Energia i residus a l’Autoritat de Londres, que presentarà l’estratègia de gestió de residus municipals d’aquesta ciutat i la seva experiència en reducció de les emissions de gasos causants de l’efecte hivernacle; i Rodrigo Atilano, director general de Serveis Urbans en la Secretaria d’Obres i Serveis de la Ciutat de Mèxic, que parlarà de les dificultats de Ciutat de Mèxic per gestionar les 12.753 tones de residus que genera diàriament una concentració urbana metropolitana de més de 23 milions d’habitants.

Deixa un comentari