Publicat el 10/11/2020

El Programa de Diabetis Gestacional del Consorci Sanitari del Maresme compleix 25 anys, ha estudiat a 34.000 embarassades i n’ha diagnosticat 2.800. Una de cada dues dones amb diabetis gestacionals acabarà desenvolupant una diabetis entre 5 i 10 anys després del part

El Programa de Diabetis Gestacional compleix 25 anys. Va ser creat el 1995 pels endocrins Enric Ballestar i Eduarda Pizarro, juntament amb el Servei d’Obstetrícia i Ginecologia. Compta amb la col·laboració dels professionals de l’ASSIR (Atenció a la salut sexual i reproductiva) i s’ha presentat a diferents congressos internacionals i estatals. Ha estudiat a 34.000 embarassades i n’ha diagnosticat 2.800.

L’11% de les embarassades del Maresme són diagnosticades de diabetis gestacional, una xifra que quasi s’ha doblat en els últims anys. D’aquestes, el 27% ha necessitat tractament d’insulina.
La possibilitat de patir la malaltia durant la gestació depèn, de part, d’uns factors de risc ja identificats:
Ser major de 35 anys
Antecedents familiars de diabetis
Embaràs previ amb diabetis
Tenir sobrepès (un IMC superior a 30)

Possibles complicacions.
No controlada, la diabetis gestacional pot comportar complicacions tant per a la dona com per al nadó:
Dona: dificultat en el part i preclàmpsia
Nadó: Pes excessiu al nèixer – hipoglucèmia – hipòxia o  malformacions

També s’ha de tenir en compte que una de cada dues dones amb diabetis gestacionals acabarà desenvolupant una diabetis entre 5 i 10 anys després del part.

Les dones amb diabetis gestacional han de seguir les recomanacions del seu metge, que principalment són:
· Seguir una dieta equilibrada
· Realitzar exercici físic diari
· Controlar-se el sucre en sang
· Fer-se revisions regularment
· Seguir el tractament prescrit pel metge

El Consorci Sanitari del Maresme és una entitat pública formada pel Servei Català de la Salut, l’Ajuntament de Mataró i el Consell Comarcal del Maresme, que gestiona l’Hospital de Mataró, l’Antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, la Residència Sant Josep, i les àrees bàsiques de Mataró Centre i Cirera Molins (a Mataró) i la d’Argentona.

Deixa un comentari